Stäng
blog-header
augusti 17, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Kommer du klara den kommande kollapsen? Foto: Michael Probst

Det är dags för panik

För den som inte fattat det än så har kapitalismen fullkomligen misslyckats och det är dags för rejäl panik.

Det säger den brittiske journalisten och författaren Paul Mason, som också menar att vi går in i en post-kapitalistisk era. Han menar också att om vi inte byter ut det rådande ekonomiska systemet så står vi inför en rejäl kollaps. Den som minns den förra finanskrisen tenderar att hålla med.

Företrädarna för kapitalismen inom näringsliv och politik har tänkt alldeles för lite på de långsiktiga konsekvenserna av deras idéer och alldeles för mycket på den kortsiktiga vinsten. Klyftorna och skulderna ökar, färre äger allt mer och den höga arbetslösheten har bitit sig fast. Paul Mason redovisar källor som säger att vi står inför femtio år av låg ekonomisk utveckling, inget pekar på att kapitalismen kommer kunna eller vilja lösa de problem den medför. För varje dag som vår arbetslöshet och vårt skuldberg växer så minskar vår välfärd. Det går att vända, men kräver politisk handlingskraft.

Mason tar upp några punkter som borde ersätta systemet med kapitalism som vi har i dag. Först och främst måste vi sluta jobba ihjäl oss. Vi är mer produktiva än någonsin förr, men vi får inte ta del av överflödet i form av till exempel arbetstidsförkortning. I stället går pengarna som vanligt ner i fickan på de fåtal vid toppen. Den andra punkten Mason lyfter är lite mer komplicerad och handlar om priset på information, i dag har ett fåtal företag monopol på information som inte kostar något att återskapa, något han menar är ohållbart. Det är inte helt solklart i sig men blir lite tydligare när Mason lyfter det tredje förslaget, vilket handlar om mer samarbete för samhällsnyttans skull och inte enbart för att gynnas ekonomiskt själv. Gemensamma farmer där vi odlar mat åt hela området i stället för att betala dyrt för miljöskadlig mat är ett exempel han lyfter. Inte för att vi ska ersätta allt vi har i dag med små kolonilotter överallt, utan att vi ska börja acceptera och tänka mer i de termerna.

I dag är det oundvikligt att tänka i ekonomiska termer när vi startar projekt. Allt måste gå med vinst med en pyramidstruktur där de i toppen tjänar på bekostnad av de i botten. Paul Mason menar att vi måste tänka om helt och att vi måste ta den digitala och fria informationsåldern till hjälp när vi bygger ett nytt system.

I ärlighetens namn framstår han ibland som lite naiv och med för stora förhoppningar på vad vi kan göra med hjälp av datorer och internet. Kanske är det jag som misstolkar eller inte förstått fullt ut. Jag rekommenderar att ni själva bildar er en uppfattning, för jag tror nämligen att även om han inte är helt där än så är han något på spåren. Det är ett spår som börjar i kapitalismens kollaps, men än viktigare slutar i en ny och förhoppningsvis bättre värld.

Se det korta klippet där han sammanfattar sin syn här:

Läs den längre artikeln där han går in i detaljerna här: The end of capitalism has begun.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se