Stäng
blog-header
februari 11, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Har SD en egen hatkultur? Foto: Rolf Höjer/TT

Den svenska hatkulturen

”Det var mycket spel för gallerierna därinne. Hon var ju inte precis ledsen när de gick ut ifrån rättegången. Ibland skulle man kunna tro att hon tigger om att få sånt här.”

Citatet kommer från en man som spenderat ansenlig tid och energi på att trakassera kvinnor i offentligheten som inte delar hans politiska åsikter. Han har just fått höra hur en av kvinnorna han skickat anonyma sms med hot om sexualiserat våld beskriver hur det påverkat henne. Hon är fruktansvärt ledsen, men han tror ändå att hon tigger om det. I flera av meddelandena han skickat till henne beskriver han sig själv som sverigedemokrat.

Haninge kommun bjuder in till ett informationsmöte för att berätta om det nya boendet de ska bygga där 32 flyktingar ska få bo. Haninge är en kommun på över 83 000 invånare som under förra året tog in runt 70 flyktingar. Nu skulle 32 ensamkommande flyktingbarn få flytta in i kommunen. Informationsmötet spårar ur, över 500 personer dyker upp.

Stämningen är hätsk och flera av mötesdeltagarna slänger ur sig påståenden om att flyktingarna kommer våldta deras barn eller att de säljer knark. En man säger att han tänker avliva flyktingbarn. Det visar att flera av personerna på mötet inte alls bor i området utan förmodligen åkt till mötet med syfte att piska upp stämningen. Deras metod verkar fungera då Haninge kommun lägger ned planerna på ett nytt boende. Det framkommer också att personerna som rest dit för att hetsa mot flyktingarna delat ut flygblad från Sverigedemokraterna.

Det är ett återkommande tema. Bland de som hotar, hetsar och trakasserar verkar sverigedemokrater överrepresenterade. Oavsett vad jag skrivit om andra partier har jag aldrig fått ett enda mordhot, men ibland räcker det med att jag så mycket som nämner SD för att meddelanden om att jag ska avrättas ska dyka upp i min inkorg. Inget annat parti har sympatisörer som beter sig så. Visst finns det hat riktat mot andra, även mot Sverigedemokraternas företrädare, men inga andra gör det på denna skala och lika systematiskt.

Du behöver inte vara politiker, skribent eller aktivist på något sätt. Det kan räcka med att du försöker hjälpa utsatta personer eller gör en forskningsstudie. I bland räcker det med så lite som att sätta upp en skylt. Mycket av hoten och trakasserierna orkestreras på sidor med direkt anknytning till Sverigedemokraterna och deras företrädare. Sidorna pekar ut måltavlor och sympatisörerna attackerar.

”Vi är några kåta sverigedemokrater som är sugna på att ta dig hårt och skönt bakifrån”, sms i senaste Uppdrag Granskning om en man som hotar kvinnliga politiker.

Mannen som blev fälld för sina sms-trakasserier försvarade det med att det var i stundens hetta. Hur lång är stundens hetta när han skickat sms från femton olika kontantkort? Han förminskar sitt beteende genom att antyda att hans offer tiggde om det. Han är inte ensam, på nätet får han stöd av andra som delar hans åsikter. På olika forum och i olika grupper med tusentals medlemmar skrivs det hatiskt och hotfullt om personer i offentligheten. Nyligen arresterades fjorton män som, efter att de läst falska rykten i en Facebookgrupp, bestämt sig för att misshandla och begå mordbrand på flyktingar. Hatet har aldrig varit så enkelt att organisera som nu.

Det är populärt att tala om kultur, specifikt flyktingar och invandrares. Kanske är det dags att vi börjar diskutera kulturen hos Sverigedemokraternas sympatisörer. Varför är de mer benägna att hota och trakassera? Hur kommer det sig att den typen av våldsamhet riktad mot kvinnor är så accepterad bland sverigedemokrater? Hur får vi dem att anpassa sig till resten av samhället och gå med på de värderingar som präglar det demokratiska Sverige?

För varje dag som går blir fler människor hotade och trakasserade för att de inte delar Sverigedemokraternas åsikter. Många väljer att tystna, andra slutar det mycket värre för när ord övergår till fysiskt våld.

Priset för hatkulturen betalas i människoliv.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se