Stäng
blog-header
augusti 15, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Charlottesville, Virginia i helgen. Foto: Mykal McEldowney/AP/TT

Den överflödiga människan finns inte – ingen ska ersättas

“You will not replace us!” skanderade de nazistiska massorna som marscherade genom Charlottesvilles gator förra lördagen under fackelljus. Som ett bortglömt minne av ett tidigare trauma är det svårt att inte se det som början på en tid av terror. Det kan dock vara nödvändigt att stanna upp och fråga, hur blir en person ersatt?

För en tid sedan rapporterade ekonomitidskriften Bloomberg att dödlighetsgraden i USA har stigit för första gången sedan 1999, vilket de menar kan spara in pengar i pensionsbetalning för stora företag. Under de senaste två åren har tolv stora företag sparat in 9,7 miljarder dollar från sina pensionsutbetalningar, eftersom folk ja, dör innan de får pengarna.

Som väntat var detta synsätt på ökad dödlighet inte direkt uppskattat, men den pekar på de senaste årens tonläge, då människan har setts som utbytbar och i vissa fall onödig. Allt eftersom Sveriges ekonomi har skiftat från produktion till information, har det varit oklart vad många tidigare fabriksarbetare ska ta sig till, särskilt då automatiserad produktion med robotar inte bara blir bättre, utan billigare. Landsbygdens utarmning skapar även flera samhällen som inte längre anses vara relevanta. Bristen på BB:n är ett tecken på hur kvinnors hälsa undervärderas, men kan också peka på att många kanske tycker att det redan finns lagom många personer i Sverige. När medborgare inte längre ses som en del av samhället, utan rent av som en belastning på samhället, är det underligt att det finns de som vill begränsa eller helt kapa asylrätten?

Hanna Arendt skrev i Totalitarianismens Ursprung att nationalsocialismen under 1920-talet fick mycket av sin styrka från de utstötta från samhällets alla klasser. Utlämnade från olika samhällsgrupper använder de det enda de har kvar, sin resoneringsförmåga, för att bygga upp teorier om hur anledningen till att de inte är i centrum är på grund av massiva konspirationer, vare sig det är judar, frimurare, jesuiter eller tandläkare. Arendt menar att så länge det finns människor som anses överflödiga kommer de att föda totalitära rörelser, som kommer att svepa likt sandstormar över världen.

Betyder det att man ska lyssna på nazisterna som marscherar ned för Charlottesvilles gator? Absolut inte. De har inget annat mål än att rasera vad vi andra försöker bygga upp. De om några har definitivt köpt idén om att vissa människor inte behövs, att om något vore det bättre utan dem, att de är de utbytbara. De vill inte ha ett säte vid maktens bord, de vill att det inte finns något bord och helst bara en stol.

Vad det betyder är dock att vi måste våga stå upp emot de system och ideologier som ser människor som onödiga, som del av statistik. För om man bara ser en människa som en skruv till en IKEA-soffa, där man kan slänga bort de som inte behövs, så är det inte undra på att samhället allt mer ses som ett slagfält, där dina medmänniskor bara är hinder i vägen mot din middag.

Vad vi måste göra är att våga säga att ingen kommer att ersättas, för att en människa är inte överflödig.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se