Stäng
blog-header
maj 3, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
NMR = En skam för Sverige. Foto: Ulf Palm/TT

Demonstrationsfriheten skapar borgerlig skrämselhicka

Jag älskar att vara med på demonstrationer.

Det är en underbar känsla när man är omgiven av andra människor som tillsammans vill göra en insats för något vi gemensamt tror på. Efter ett liv som politiskt aktiv har man hunnit vara med om ett gäng demonstrationer, särskilt om man är socialist som jag. Då finns det inte bara en och annan spontan demonstration mot dagsaktuella orättvisor, utan också det årliga tåget under första maj.

Just första maj väcker alltid reaktioner hos de som inte tillhör Sveriges arbetarrörelse, så har det varit så länge jag kan minnas. På borgerliga ledarsidor publiceras ren skrämselpropaganda, högertidningarnas vinkel blir att demonstrationstågen blockerar trafik i stället för att vara en symbol för en av de viktigaste rättigheterna vi har. Särskilt märkligt blir det när vissa högerskribenter aldrig någonsin skriver om nazisternas marscher, men tar i från tårna för att attackera de som demonstrerar för jämlikhet, frihet och rättvisa. Demonstrationsfriheten är visst bara ett problem när det är arbetarrörelsen som utnyttjar den.

Är det inte ironiskt att de som oftast föreslår konsumentmakt som en lösning på världens alla problem får panik när ”konsumenterna” går ihop för att utöva makt?

Kanske är det för att demonstrationer innehåller en fruktansvärd potential. En stor mängd människor som går ihop för att förändra samhället i en viss riktning. Det kan vara skrämmande för den som inte förstår eller sympatiserar med de som demonstrerar. Det kan också vara så att vissa vill framstå det som skrämmande att delta i ett demonstrationståg, så att färre öppet vågar ta politisk ställning för vad de tror på.

Majoriteten av demonstrationer som sker i Sverige genomförs utan några störande incidenter. Tvärtom så är det oftast ganska mysigt och stärkande. Även om det kan vara nazister man demonstrerar mot. Lyssna bara på den här hjälten som uttalar sig i SVT Dalarna, som gått i sitt första demonstrationståg mot nazister:

– Nu tycker jag faktiskt det var dags. Jag är 82 år och jag har aldrig gått i en demonstration men nu när jag såg vilka som skulle komma hit, så tänkte jag att ”nu måste vi alla gå ut” och visa oss.

– Vi är inte ett jävla dugg rädd för dem, utan nu ska vi ställa upp allihop.

Om vi lämnar gator och torg fria för extremister, då blir det bara extremister som hörs till slut. Se till att utnyttja en av de vackraste och starkaste friheter vi har.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se