Stäng
blog-header
januari 18, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
På väg mot Polen, och inte på semester. Foto: AP

Demokratin är ingen garanti när de nationella vinner makt

Ni vet hur Sverigedemokraterna vill ta makten över svensk media? Föreställ er att leva i ett land där det faktiskt hänt. Så har invånarna det i Polen just nu.

Det nationalistiska partiet Lag och rättvisa har lagt fram en ny lag som ger dem makten över all public service i landet. De kan sparka alla som inte är lojala mot partiet och tillsätta ny personal som sänder det partiet vill. Polens premiärminister säger själv att all offentligt bekostad kultur ska vara patriotisk. Nog för att målgruppen för vissa public service-program är smal men föreställ er att SVT2 dygnet runt skulle sända hyllningsprogram till Gustav Vasa med en skönt nationalistisk vinkel.

Representanter för det polska regeringspartiet säger att fri media gör det svårare för dem att styra landet. Vet ni vad som är en av grundbultarna i demokratin? Precis, fri media. Att styra över public service är bara början, i slutändan är det all kultur som ska regleras.

Tanken är att befolkningen ska formas till lojala nationalister som alltid står bakom partiet genom att mata dem med propaganda i alla möjliga former.

Lag och rättvisa har dessutom gjort kraftiga förändringar i hur Polens författningsdomstol fungerar. Detta ursäktar man med att tidigare regering varit ”vänstervriden” och förespråkat rasblandning, vegetarianism och cyklande.

Det går att skratta åt detta men tårar är mer passande. Utvecklingen i Polen är inte bara ett steg bort från demokrati för landets invånare, det är också en trend som får allt mer fart i Europa. Nationalistiska partier som gör inskränkningar i allt från kvinnors rätt till sina egna kroppar till fri media vinner makt i ett antal europeiska länder. Även här i Sverige växer det parti som mest liknar det polska Lag och rättvisa.

Ett land där vi inte har fri press, där kultur ska granskas och kontrolleras av politiker, där vad du äter eller om du cyklar till jobbet är vad som avgör om du är en god medborgare eller fiende till nationen. Det är nog inte det Sverige vi vill ha. Tyvärr verkar det vara vad invånarna i Polen fått.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se