Stäng
blog-header
mars 19, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Många uppmanar till våld i gruppen som startades till stöd för polisen Peter Springare. Foto: Petter Koubek / TT

De uppmanar till våldsbrott i Peter Springares namn

4

På Facebook finns det en grupp med över 200 000 medlemmar som heter ”Stå upp för Peter Springare”.

Gruppen startades i samband med att en Örebropolis vid namn Peter Springare skrev en uppmärksammad text på Facebook där han kopplade ihop invandring med brottslighet. Samma grupp är nu en plats där brott begås dygnet runt, konstant, av en stor mängd människor.

6

Du behöver inte leta i mer än sekunder i de flesta av gruppens många trådar för att hitta uppmaningar till mord, misshandel och i många fall etnisk rensning. Måltavlorna är nästan uteslutande människor med utländsk bakgrund och flyktingar, men medlemmar i gruppen riktar också hot mot statsministern och andra i regeringen.

SUFPSAngåendeYgeman2

Det här är inte en text som handlar om det ironiska i att personer som säger sig vara trötta på brottslighet bland invandrare begår brott i en ”stödgrupp” för en polis. Det här är en text som handlar om radikalisering.

8

På väldigt kort tid har tonen i gruppen blivit allt mer våldsam och aggressiv. I olika trådar nästan tävlar medlemmar om att bräcka varandra i vem som kan uppmana till mord på det mest groteska viset. I direkt koppling till inlägg om hur barbariska IS är skrivs det kommentarer om att mörda muslimer och gräva ner deras kroppar i grisavföring. Med en allt hårdare ton och uppmaningar till brott kommer självaste dåden närmare. För den som har ett vapen eller kan bygga en bomb, för den som ser hur en grupp med över 200 000 medlemmar är full av uppmuntrande inlägg om att begå mord och etnisk rensning, så kan detta vara klartecknet för att gå från ord till handling.

Vill man bevittna högerextrem självradikalisering i direktsändning är gruppen ”Stå upp för Peter Springare” kanalen med bäst utbud.

SUFPRassar3

Jag vill dock påpeka här att det är naturligtvis är långt ifrån några 200 000 personer som aktivt deltar i brottsligheten. Vissa har blivit tillagda av andra i gruppen utan att ha gett sitt godkännande, andra har säkert gått med utan att spendera någon tid med att läsa vad som skrivs och sen finns det en liten del medlemmar som protesterar mot rasismen och hoten som ofta förekommer. Men det räcker med de andra som eldar på och hetsar, som också tror att övriga 200 000 är med i spelet, för att tankarna ska gå till en ny Anton Lundin Pettersson eller Peter Mangs. Eller en svensk Breivik.

breivik

Extra obehaglig blir utvecklingen när man dessutom ser att Peter Springare – en polis – själv skriver på facebook att han vill ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten”.

Mitt i det nattsvarta mörkret finns dock en glimt av ljus. Flera gånger har jag upptäckt att många av de som skriver grova hot och uppmaningar till våld backar eller åtminstone slutar när någon protesterar. Det är just den där felaktiga uppfattningen de har om att de har hundratusentals i ryggen och ingen som säger emot som gör att radikaliseringen kan fortsätta. Bubblan de har skapat och håller sig inom förstärker deras våldsamhet och utan mothugg kommer spiralen bara att fortsätta. För den som har mod och vilja finns här möjligheten att göra en viktig insats.

Men den viktigaste insatsen av alla kan enbart svensk polis och rättsväsende stå för. I bubblan glömmer de nämligen att de inte är anonyma längre medan de skriver mordhot och uppmaningar att begå brott. De poserar med riktiga bilder, med familj och arbetsgivare utskrivna på sina Facebooksidor. Här ska polisen in och sätta åt den som bryter mot lagen. Det kommer vara en långt större väckarklocka än att någon civil person protesterar. Det är också det enda anständiga i ett fungerande demokratiskt samhälle.

Att lag och rätt gäller för oss alla, det tror jag till och med att de flesta medlemmarna i ”Stå upp för Peter Springare” kan hålla med om.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se