Stäng
blog-header
april 25, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Fredrik Sandberg / TT

De tar död på demokratin

På flera håll i Europa har demokratin urholkats. Extrema partier har tagit makten och begränsat människors rättigheter.

Det gäller allt från yttrandefrihet till fri press och media. I Sverige är vi som tur är långt ifrån detta, även om företrädare från det tredje största partiet uttalat vill gå samma väg. Men fascistisk politik är inte det enda hotet, vår alldeles egna elit riskerar att bli de som förstör allt förtroende för demokratin.

Statsvetaren Bo Rothstein menar i en debattartikel i Dagens Nyheter att samhällseliten, den som sitter på mest makt och resurser, saboterar förtroendet för demokratin genom att sko sig själva. Och inte bara det, konsekvenserna av skandaler och korruption från eliten gör att vi litar mindre på människorna runt omkring oss.

”Om den politiska eliten beter sig på det sätt som vi nu har sett i Panama-skandalen, kommer folk inte bara att förlora förtroendet för denna elit och demokratin som politiskt system. Det finns ytterligare en kostnad för samhället som på lång sikt kan ha ännu allvarligare konsekvenser, nämligen att den grundläggande mellanmänskliga tilliten eroderas.”

Hela artikeln är läsvärd och pekar på en rad frågor vi måste diskutera. Men visst sticker det i ögonen att vanligt folk tror mindre om varandra för att samhällets mäktigaste inte kan sköta sig? Med risk för att låta som en tonåring på sitt första sommarläger med Ung Vänster så verkar det som att överklassen förstör för alla andra. Inget nytt under solen där inte.

Det fanns också en mening i artikeln som fick mig att haja till:

”I ett stort antal studier har man kunnat visa att i samhällen där de flesta människor tror att ‘de flesta andra människor’ går att lita på fungerar demokratin bättre och de är som regel också mer ekonomiskt välmående.”

Låt oss, hypotetiskt, säga att vi lever i ett samhälle där vissa grupper av människor pekas ut som mindre pålitliga eller rentav tärande. Det kanske är ett politiskt parti som ligger bakom utpekandet och hetsen mot några av de andra människorna vi lever tillsammans med. Då är konsekvensen att vår demokrati skadas – och även vårt ekonomiska välstånd. Det skulle vara uppfriskande om till exempel rasism sågs ur det perspektivet. Som ett demokratihot, som en faktor som försvårar integration och saboterar svensk ekonomi. För allt det stämmer ju, det kan vem som helst se.

Det är sällan någon blir samhällselit utan att det är på andra människors bekostnad. Med en rad färska skandaler i närminnet undrar jag hur länge till det kan få fortsätta utan att vi sätter ner foten. För det verkar inte som att eliten är nöjd med att ha mer än alla andra, de ska också se till att vi får ännu mindre.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se