Stäng
blog-header
november 12, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

De som varnade för chockhöjda hyror hade rätt

För fem år sen försökte föreningen ”Alby är inte till salu” stoppa en utförsäljning av Botkyrkabyggens samtliga lägenheter.

Ett av skälen var att de boende i området var oroliga för att det skulle leda till så kallade lyxrenoveringar. Det vill säga onödiga renoveringar som används som svepskäl för att chockhöja hyran.

Nu, efter försäljningen och renoveringar, så verkar det som att de som protesterade tyvärr fått rätt. Mitt I rapporterar:

”Mitt Alby har börjat renovera tomställda lägenheter som folk flyttat ut ifrån och i ett öppet brev till Botkyrkas politiker undertecknat tio hyresgäster står att Mitt Alby ‘lyxrenoverar tomma lägenheter’ och vidare tar 12 000 kronor för en renoverad femrums-lägenhet.”

Hyrorna har ökat med 40 procent efter renoveringarna och de boende i området är med all rätt förbannade. Det kan verka som ett litet och högst regionalt bekymmer, men så kallade lyxrenoveringar sker överallt i Sverige och har blivit ett enkelt sätt för fastighetsbolagen att höja intäkter och även byta ut hyresgäster.

För en låginkomsttagare kan en hyreshöjning på 40 procent ofta innebära att man tvingas flytta eller leva på existensminimum.

Även om ”Alby är inte till salu” fått rätt så är det en bitterljuv seger, för hyrorna har höjts och fler renoveringar står att komma.

Nästa gång kanske vi protesterar tillräckligt högt för att stoppa problemen i tid. Och nästa gång kanske fler politiker borde lyssna.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se