Stäng
blog-header
november 2, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Enligt UNHCR kommer det år 2050 finnas mellan 250 miljoner och en miljard klimatflyktingar i världen. Foto: Omar Akour/TT

De som skapar klimathotet kommer billigt undan

Världens rikaste länder är också de värsta utsläppsbovarna, det är känt sedan länge. Nya siffror från Oxfam visar nu att de som är minst skyldiga till växthusgasutsläppen också är de som drabbas värst.

”Mellan 2008 och 2016 tvingade extrema väderhändelser 14 miljoner människor (0.42% av befolkningen) i låginkomstländer att lämna sina hem per år, jämfört med en miljon människor (0.08%) i höginkomstländer. Siffror som troligt är underdrivna då de inte speglar långsamma katastrofer som exempelvis torka och stigande havsnivåer. Enligt Oxfams beräkningar har 1.9 miljoner människor tvingats fly på grund av torka bara under de nio första månaderna i 2017.”

Betänk detta, enligt UNHCR kommer det år 2050 finnas mellan 250 miljoner och en miljard klimatflyktingar i världen. Vad Oxfams rapport visar är att dessa flyktingar mest sannolikt kommer från länder med låg- eller lägre medelinkomst. Sedan skänker du några tankar åt hur den nuvarande migrationspolitiken ser ut i stora delar av väst, där du hittar några av de absolut värsta klimatbovarna. Vi skapar situationer som tvingar människor på flykt, sen stänger vi dörren för dem när de söker trygghet här.

För att ytterligare sätta saker i perspektiv, under 2015 när flyktingströmmarna till Sverige var som störst sökte 160 000 personer asyl. Då var antalet flyktingar i världen 65,3 miljoner, varav 40 miljoner är internflyktingar. Kan ni tänka er vad den siffran gånger tio kommer innebära? Det lidande vi skapar genom att skjuta upp våra problem kommer våra, men mest de fattiga ländernas barn, att betala priset för.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se