Stäng
blog-header
november 6, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Den högerextrema mobiliseringen kräver beslutsamhet och handling från de demokratiska institutionerna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

De högerextrema trappar upp med sprängmedel och våldskapital

Tre personer har gripits i Göteborg efter att polisen hittat flera vapen, tio kilo sprängmedel och massor med nazistiska symboler hemma hos en av de gripna.

En av de tre har erkänt innehavet, en man i 50-års åldern som varit engagerad i nazistiska NMR och även högerextrema Soldiers of Odin. Tidigare i år åtalades flera personer med högerextrema kopplingar för flera bombdåd, nu ertappas alltså tre nya med tio kilo sprängmedel. Samtidigt blir det allt vanligare med nazistiska styrkedemonstrationer – om än allt som oftast misslyckade – på våra gator.

Man måste vara blind eller medvetet ignorant för att inte se den upptrappning från högerextremt håll som nu sker.

Under en lång period har svenska högerextremister expanderat, byggt upp nätverk av människor som är beredda att ta till våld samt samlat på sig vapen och sprängmedel. Det finns goda skäl att anta att det finns många fler beväpnade högerextrema än de som redan gripits. Den upptrappningen är ingenting vi bara kan vifta bort. Detta behöver mötas med handling och beslutsamhet från det demokratiska samhället.

Därför är det särskilt skrämmande med den relativa tystnad som finns kring hotet om våld från de högerextrema. Det är svårt att föreställa sig något liknande om det handlat om tre religiösa fundamentalister som gripits med tio kilo sprängmedel, ett halvår efter att tre andra åtalats för bombdåd. Varje ledarsida hade handlat om det, varenda TV-panel hade fyllts till brädden med terrorexperter och tyckare som skulle uttala sig om ämnet. Det hade blivit ett separat diskussionsämne i partiledardebatter. Här ser vi i stället några nyhetsartiklar – och sedan mest tystnad.

Jag vet, det är ingenting nytt. Men det är fortfarande värt att påpeka exakt hur långt förskjutningen kommit. För i samma sekund som vi slutar ta upp och reagera på detta är inte bara slaget förlorat – utan också kriget.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se