Stäng
blog-header
november 11, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Bild från den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Bryt bubblan – gå på demonstration!

Har du någonsin uttryckt en politisk åsikt på internet så är du nog mycket bekant med det faktum att det sällan är det bästa forumet för lugn och sansad diskussion.

Väldigt ofta urartar det fort och en oro över oplogade gator är bara två kommentarer från att samtalet ska handla om nationens utplånande. Det är en sida av saken, den andra sidan handlar om det direkt motsatta. För väldigt många är det aldrig någon som säger emot, i stället är det bara tyst eller rutinmässigt medhåll från de redan frälsta.

Filterbubblan kallas det. De bakomliggande mekanismerna i sociala medier som beslutar vad som visas för oss. Antingen ser vi saker som gör oss arga, för att vi ska klicka mer, eller saker vi definitivt håller med om, för att vi ska klicka mer.

Mellan de som är i den extrema andra änden från våra egna åsikter och de som helt och hållet tycker likadant existerar en hel myriad av människor med olika världsbild och uppfattning. Väldigt många av dessa människor kan vi komma överens med när det gäller en hel del olika frågor, särskilt det som rör extremism, diskriminering och förtryck. Tyvärr är inte den progressiva delen av Sveriges befolkning riktigt känd för att kunna enas enkelt kring frågor, där har renlärighet varit viktigare.

Men vad kan vara ett bättre tillfälle att ändra på detta än en dag då nazister marscherar på huvudstadens gator?

Lördagen den 12 november kommer medlemmar ur Sveriges militanta högerextremiströrelse samlas i Stockholm. Det rör sig om en samling människor som sammankopplas med mord, misshandel och hot i syfte att förvandla landet till en etniskt homogen nation. Uppenbarligen har de nått begränsad framgång och detta är tack vare att nazism än så länge har ett hyfsat dåligt rykte. Något som snabbt kan ändras med tanke på vilket håll världen verkar gå åt.

Därför är det särskilt viktigt att alla, oavsett om vi är liberaler, socialister eller helt enkelt bara vettigt folk som tycker etnisk rensning låter mindre kul, bryter oss ur våra bubblor och möter varandra med den gemensamma kampen mot nazismen som grund. Där har vi möjlighet att se varandra och samtala på ett sätt som sociala medier sällan uppmuntrar till.

För sanningen är att vi desperat behöver varandra. Det handlar inte om att vi ska lägga våra grundläggande frågor och konflikter åt sidan, men att vi ska förstå att vissa frågor går bortom den traditionella höger-vänster uppdelningen. Du får fortsätta tycka att RUT-avdraget är ett bidrag för överklassen, och de kan fortsätta tro att skattesänkningar löser allt från arbetslöshet till tandvärk.

Jag har stått i armkrok med en kristdemokrat och agerat levande mur när just dessa nazister har attackerat vanligt folk. Där och då spelade det ingen roll alls var på den politiska skalan vi befann oss. Det fanns en enda fråga som stod över allt annat. Hotet från extremismen måste stoppas.

Vi ses utanför bubblan, den tolfte november på Sergels torg i Stockholm.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se