Stäng
blog-header
juni 29, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Skratta inte med Farage, skratta åt Farage. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Brexit suger men det gör EU också – Din guide till Europeiska unionen

Det här är inte en text om Brexit, så ni kan andas ut. Jag trodde inte något skulle få mig att längta tillbaka till dagarna då alla krönikor och ledarsidor bara handlade om invandring.

Nej, det här är en text om EU och hur mycket vår kära union suger. Uppenbarligen har många svårt att förstå konceptet med att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det går att tycka att Brexit är skit samtidigt som man hatar på bajsmackan EU. Nästa gång dina vänner frågar varför du inte vill pussas med Europeiska Unionen så kan du ange någon av dessa anledningar i stället för att se ut som den fåntratt du brukar vara:

1. Frontex
Det är inte en felstavning av stället där du växlar valuta innan fyradagarsfyllan i Prag. Frontex är gänget som vaktar EU:s yttre gräns. Skönt att de tog ett namn som inte alls får en att tänka på privat militär som för bort hemlösa mitt i natten. Detta sköna gäng tycker till exempel inte att de borde prioritera att rädda liv när det gäller flyktingar som försöker ta sig över havet, något deras chef uttryckte efter att 800 personer drunknat på en helg.

2. Nyliberalism
Nu kanske jag låter som en sextonårig Ung Vänster-medlem som delar ut flygblad på torget, eller som någon på Aftonbladet Kultur, men det är hyfsat onice med lagstadgad nyliberalism.

Den inre marknaden går före allt annat. Det är värre om man har euro och är med i EMU, så Sverige har klarat sig undan den värsta skiten genom att ställa sig utanför. För de länder som är med helt och hållet så gäller det att man enbart driver en marknadsliberal ekonomisk politik, allt annat bryter mot de fördrag man skrivit under som medlem i unionen. Det är svårt att tro att hela unionen inte är köpt av företagen, när man läser om hur de vill hjälpa företag att med lagens hjälp stoppa visselblåsare från att varna för missförhållanden.

3. Den styrande eliten
Visste ni att kristdemokrater (!) länge styrt EU?

PANIKEN när man fick reda på det. Den största gruppen i Europaparlamentet heter EPP, de är konservativa och kristdemokrater. Allt gött i världen samlat på en enda plats. Det enda som är mer läskigt är att tredje största gruppen i parlamentet är fascisterna. Det är inte deras officiella namn men spanar man in vilka som är med i det gänget så är det svårt att hitta något annat som beskriver dem bättre. När det ser ut på det viset så blir man mindre förvånad av att den humanitära storkraften Turkiet fått i uppdrag att hålla flyktingar borta från EU. Inte för att andra verkar ha protesterat särskilt mycket.

4. Odemokratiskt
Fort, nämn fem personer som representerar Sverige i EU! Okej, tre personer då. Kan du nämna en enda EU-parlamentariker? Inget att vara jättestolt över.

Strax över en halv miljard människor bor i EU, dessa representeras av 751 personer i Europaparlamentet. Det blir rätt många människor per företrädare, vilket oundvikligen leder till en centralisering av makten. Det är ett av många skäl till att unionen saknar transparens. För oss svenskar blir det dessutom så att länder med fler invånare får större inflytande över oss. Tyskland som har störst inflytande i EU får sätta agendan för en rad andra länder. I fina ord kallas detta för ett demokratiskt underskott, att vi får det svårare att styra över det som finns direkt i vår omgivning.

Det finns en hel del andra anledningar också men det är svårt att skriva underhållande om hur usel EU:s miljöpolitik är och hur systemet för utsläppskvoter totalt havererat. Men det finns alltså EU-kritik där ute som inte går ut på att gorma ”Svartskallarna kommer hit och tar våran snus” så högt man kan.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se