Stäng
blog-header
september 12, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Om bara Björklund kunde hålla sig till att sabotera skolan istället.

Jan Björklund gör Sverigedemokraterna en tjänst

Jan Björklund, Folkpartiet, Liberalernas partiledare, har satt foten i klaveret igen. Först gick han ut med att han ville att regeringen skulle bjuda in Sverigedemokraterna till blocköverskridande samtal.

Något som fick massiv kritik, men som Björklund viftade undan med att han aldrig tänkt att de skulle samarbeta, SD skulle bara få sitta med i rummet och eventuellt få ta del av fikabrödet. Efter det satsade han alla sina stålar på att ignorans kommer bli trendigt igen och likställde Sverigedemokraterna med Vänsterpartiet.

Ibland undrar jag vad det är för hemlighet som Jan Björklund sitter på som gör att han aldrig någonsin blir utbytt som partiledare. Särskilt när han uttalar sig så oerhört okunnigt. Det är som att Björklund legat i koma och missat allt som skett politiskt sen 2006 (om det var sant hade åtminstone skolan sett bättre ut eftersom den sluppit ha honom som ansvarig minister).

Att Jan Björklund vill gosa med Sverigedemokrater har smartare personer redan bemött, till exempel Kristina Lindquist som elegant uttrycker det såhär:

”Och jag undrar – är det förbjudet för svenska partiledare att ha ens rudimentära kunskaper i historia? När Jan Björklund, liksom kokett, tror sig kunna desarmera fascismen genom att bjuda in den, är det som att det europeiska trettiotalet skrattar honom i ansiktet och ber honom försöka.”

Jag vill i stället säga något om att likställa Sverigedemokraterna med de demokratiska partier som finns i Sverige. Jan Björklund är nämligen inte ensam om att göra det misstaget, andra partiledare till höger har också skänkt SD den gåvan. För det är precis vad det är, att likställa Sverigedemokraterna med demokratiska partier är en inslagen present till SD.

De är nämligen inte ett parti som alla andra. De vill kraftigt inskränka våra fri- och rättigheter, inte bara för invånare som ser ut som jag gör utan för alla som inte lever upp till deras snäva krav på svenskhet. Tro inte att du kommer undan för att du är blond och blåögd, om du inte är en politisk ja-sägare som går med på allt SD vill göra – som att inskränka fria medier och aborträtten eller kraftigt försämra arbetares villkor – så kommer du också ryka.

Det funkar inte att slå SD i huvudet på andra partier på det sättet som Björklund försöker göra. Jag skulle kunna säga att Liberalerna och Sverigedemokraterna har mycket gemensamt, båda har föreslagit att vi i Sverige ska förbjuda muslimska kvinnor att själva välja vilka kläder de vill bära. Och därför är Liberalerna och Sverigedemokraterna samma lika. Men det skulle inte vara sant, för ingen av Liberalernas sympatisörer kommer att mordhota mig för att jag skrivit kritiskt om dem. Ingen företrädare för partiet kommer hänga ut mig på en hatsida där kommentarsfälten fylls av rasistiska och hotfulla kommentarer.

Jag förstår att Jan Björklund inte gillar Vänsterpartiet, det kräver jag inte av honom. Det enda jag vill är att han slutar normalisera ett parti vars företrädare och sympatisörer godkänner och uppmuntrar våld som politisk metod. När han säger att partierna är lika för att de båda har en unken historia så utelämnar han några väldigt viktiga saker.

Där Vänsterpartiet gjort upp med sin historia på ett sätt som få andra partier har gjort så har i stället Sverigedemokraterna valt att klä den i kostym och förneka att något dåligt någonsin hänt. Detta syns bäst om man granskar vilken politik partierna för i dag och hur deras företrädare verkar.

Sverigedemokraternas ledning driver hatsidor där oliktänkande och meningsmotståndare hängs ut och blir hotade, i interna grupper lägger de ut kartor över asylboenden som snart sätts i brand och deras folkvalda företrädare uttrycker sig på daglig basis på vidriga sätt om sina medmänniskor.

Inga andra partier beter sig på det viset, och framför allt: inga andra partier skulle någonsin komma undan med att bete sig så i dag. Vi ska vara tacksamma för det och premiera de partier som agerar demokratiskt. Inte likställa dem med ett parti där inte bara dess historia är rutten, utan även dess framtid.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se