Stäng
blog-header
mars 28, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Janerik Henriksson/TT

Bankerna vill härja fritt på vår bekostnad

Turerna har varit många kring Nordea nu.

De har hotat med att lämna landet om inte regeringen anpassar sin politik efter deras önskemål, de har kopplats till kriminell pengatvätt, de har hjälpt skattesmitare och nu har en ny skandal uppdagats.

Samtidigt som Nordea betalar massiva miljonbonusar till chefer, kräver lägre skatter och kör utpressning mot vår demokrati så visar det sig att de håller en del av sina vinster i skattebunkrar. Med andra ord, de kräver både det ena och det andra av oss utan att själva bidra som de ska göra till Sverige. Nordea är dock varken ensamma eller det värsta exemplet som finns i Oxfam och Fair finance granskning. De är bara extra aktuella. För det här upplägget är vardagsmat för storbankerna.

Och låt mig klargöra något, jag tror inte storbankerna agerar såhär utifrån något dolt eller ondskefullt motiv. Det handlar helt enkelt om att tjäna så mycket pengar som möjligt.

I deras värld är det rationellt att undvika skatt eller smita från den, att hålla vår demokrati gisslan för att maxa vinsterna bara några år efter att vi räddat dem undan konkurs. Problemet kommer tyvärr inte försvinna heller, särskilt inte när storbankernas inflytande är så pass stort att till och med Sveriges regering får backa. Ibland tänker jag att vi bara har oss själva att skylla som finner oss i detta. Frågan är bara om vi alltid tänker hålla tyst och nöja oss när bankerna behandlar oss – och det gemensamma – som luft.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se