Stäng
blog-header
maj 16, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Är man i riskzonen kan det vara bra att uppsöka en vårdcentral. Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Är du i riskzonen för utmattningssyndrom? Testa dig här

Det är inte utan belägg som stress kallas för den nya folksjukdomen.

Allt fler känner sig stressade och har svårt att få ihop vardagen med jobb, familj, fritid och allt vad det kan vara. Det ställs högre krav på jobbet, vi ska vara kontaktbara dygnet runt via mailen och dessutom ska vi vara glada, äventyrliga och snygga på fritiden så att vi slipper skämmas inför instagram-följarna.

Vi måste såklart inte göra allt detta, men vi känner att vi måste och det i sig kan vara tillräckligt för att skapa stress.

KEDS, Karolinska Exhaustion Disorder Scale, är ett självskattningstest som tagits fram av forskare på Karolinska Institutet som visar hur nära man är att drabbas av utmattningssyndrom. Man svarar på ett par korta frågor och får sen veta om man är i riskzonen.

De flesta av mina vänner som gjort testet har hamnat i riskzonen, med några få undantag. Trots att de har vitt skilda yrken och livsvillkor så upplever väldigt många av dem att de har det stressigt på ett nedbrytande sätt. I vissa fall handlar det om arbetsmiljön och villkoren, de har inte inflytande över sina jobb och känner att de konstant måste stressa för att hinna med, i andra fall är det påfrestningar utifrån som leder till utmattningen.

Om du hamnar i riskzonen så uppmanas du att besöka en vårdcentral och få hjälp. Det är ett viktigt första steg och förhoppningsvis ett enkelt att ta. Men på sikt måste vi börja tänka mer storskaligt på hur vi löser problemen med stress. Det räcker inte med en fungerande vård som tar emot oss när vi redan insjuknat. Vi behöver arbeta mer med att förhindra att människor hamnar där till att börja med.

Genom stor facklig närvaro på arbetsplatsen kan vi se till att det finns bra villkor och arbetsmiljö, genom politisk påverkan kan vi ordna arbetslivsforskning och att resurser läggs på förebyggande arbete mot stress.

Det finns mycket vi kan och borde göra för att stoppa denna epidemi som alltför länge inte tagits på allvar.

Gör testet själv genom att följa denna länk: KEDS

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se