Stäng
blog-header
oktober 27, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Wolfenstein 2 – The new colossus.

Är det okej med spel där man skjuter nazister?

Svenskproducerade spelet Wolfenstein 2 – The new colossus har hamnat i blåsväder. Spelet som är en del i en serie som handlar om att bekämpa nazister och det tredje riket får nu massiv kritik på internet av en grupp som anser sig vara en förföljd minoritet. Kan ni gissa vilka? Jo, nazister och högerextremister. I ungefär 35 år har Wolfenstein-spelen handlat om att slåss och kriga mot nazismen. Men det är först nu som det blivit kontroversiellt, vilket säger en hel del om vår samtid.

Jag minns när jag körde igång Wolfenstein 3D på en av de första datorerna jag ägde och boxade nazister till döds med ett knogjärn medan jag kutade runt i monotona korridorer i en fiktiv nazistbunker. I en bättre värld hade någon kanske hindrat mig, tagit min hand och sagt ”Nej, det här är fel. Nazisterna är trots allt bara människor som du och jag, fastän de vill spärra in alla oliktänkande i läger och utrota stora delar av mänskligheten, precis som de en gång försökte göra för inte så länge sen”.

För det sista jag vill är att såra nazisters känslor.

Svenska Machine Games som ligger bakom spelet säger själva att det inte är tänkt som en politisk kommentar, utan framhäver att det är en gammal spelserie som länge haft samma tema (temat är att skjuta nazister om det inte gått fram). Men, jag kan inte låta bli att känna att det är en sanning med modifikation. Spelet marknadsförs bland annat med filmsnuttar på Twitter där en nazist får en smäll på käften, vilket skulle kunna tolkas som en referens till när nazisten Richard Spencer blev utsatt för samma sak.  För mig verkar det som att de vill äta kakan och ha den kvar, de vill vara politiska men inte för politiska.

Och när det gäller självaste sakfrågan, om det är okej med spel där man skjuter nazister? Ja, självklart är det okej. Det är nazister vi talar om och det här är en kulturyttring. För vem skulle få för sig att tycka att Schindler’s List är en film vi inte borde visa för att den är taskig mot nazister?

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se