Stäng
blog-header
april 5, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Soldiers of Odin i Norge. Foto: Heiko Junge /TT

Apokalypsens vita riddare

De tror att de är det enda som står mellan totalt förfall och civilisation.

De tror att flyktingmottagande kommer leda till nationens undergång. De tror att de är alla kvinnors förkämpar. De finns på ledarsidor och i gatugäng. Det handlar om mer än bara politisk agenda, en blåbrun sörja med stor dos folkhemsnostalgi, det handlar också om en mentalitet.

Det här är männen som är apokalypsens vita riddare, här för att rädda dig genom att förstöra världen.

Männen som i gäng på gatan ger sig ut för att försvara och skydda våra kvinnor är fascinerande. Den för tillfället största gruppen består av en stor del högerextremister och grovt kriminella. I deras interna grupper på Facebook haglar kvinnohatet. Jag skulle bli väldigt förvånad om dessa män någonsin brytt sig om jämlikhetsfrågor innan de kunde använda det som ett svepskäl för att spöa svartskallar.

Alla deras egna synder är som bortblåsta, det enda problemet är De Andra. Jag är villig att sätta en hundring på att varenda en av dem har minst en Facebookstatus om att feminister är gnälliga som arbetar för jämställdhet i Sverige och inte missionerar i Saudi.

Deras mer intellektuella motsvarighet hittar vi på ledarsidorna. Proffstyckarna tar inte till fysiskt våld i kampen för att bevara nationen, i stället eldar de på hatet genom att bekräfta gatugängens tankevärld. I deras universum är enstaka separata badtider på enskilda kommunala badhus en spjutspets för radikal islamistisk terror. När alla journalister inte ensidigt bekräftar deras konspirationer så är det bevis på en rikstäckande mörkläggning.

Politiken skiljer sig säkert mellan de olika ryttarna, mentaliteten är dock densamma. Den är så tröttsamt snubbig, så intellektuellt ohederlig och mer självgod än tonåriga vänsterkillar som ska förklara vad som krävs för att revolutionen ska komma. De tror att deras rättigheter minskar för att andra får samma rättigheter som de själva alltid åtnjutit. Det är ett problem att kvinnor går om män i utbildning, men tyckte aldrig att det var ett problem att män ständigt gick om kvinnor i lön.

Det är tröttsamt, särskilt eftersom de utgör en politisk kraft som måste tas på allvar. Missnöjet de känner måste bemötas och kanaliseras in i något vettigare än gatupatruller och cirka en miljon hetskrönikor om muslimer och invandrare.

På något sätt måste man få dem att förstå att deras liv inte hotas av att andra får leva sina liv i trygghet och frihet.

Jag vet bara inte vilket som kommer vara svårast, att övertyga dem om att världen inte går under eller att stå ut med deras eviga gnäll och självömkan.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se