Stäng
blog-header
september 6, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Avdragsrätten för fackföreningsavgiften återinförs från juli 2018, enligt ett förslag som aviseras i höstbudgeten. Foto: Johan Nilsson/TT

Äntligen billigare att vara med i facket

Det fackliga medlemskapet är en av grundbultarna i den svenska modellen. Utan starka fackföreningar som kan driva på för att förbättra villkor och löner blir vi löntagare svaga i förhandlingarna mot arbetsgivare. När Alliansen kom till makten efter valet 2006 tog de bort avdragsrätten för medlemskapet som ett sätt att försvaga just facket, så att näringslivet skulle stärka sin maktposition. Det har tagit lång tid för fackföreningsrörelsen att klösa sig upp igen efter det bakslaget men de har gått från sjunkande antal till starka och växande igen. Nu inför äntligen regeringen avdragsrätten igen.

Det går inte att missta Alliansens attack på facket som annat än just en attack, för samtidigt som de tog bort avdragsrätten så fick arbetsgivarna fortsätta dra av kostnaden för medlemskap i arbetsgivarorganisationer. Detta är absolut en vinst för fackets medlemmar som nu får en mycket billigare räkning för medlemskapet, men det är framförallt en seger i det långa loppet. För med billigare medlemskap blir det också fler som går med, vilket stärker löntagarnas position. Det är förstås en oerhörd förenkling, enbart billigt medlemskap duger inte. Fackföreningarna måste också visa på medlemsnytta och seriositet. De måste driva på frågorna på ett sätt som engagerar medlemmarna och gör maktkampen tydlig.

Kort och gott, det här ger dig omedelbart mer pengar i plånboken och på lång sikt ökar det möjligheten för oss alla att få bättre villkor och högre lön.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se