Stäng
blog-header
januari 20, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Chill? Foto: Elise Amendola/AP/TT

Antipirater har ingen koll på nätet

Känner ni till Rättighetsalliansen? Det är ett företag som sprungit ur Antipiratbyrån. Deras jobb är att jaga ner pirater. Nej, inte såna som super till på havet och ersätter händer med mycket mer användbara krokar. Utan pirater som delar upphovsrättsskyddat material olagligt på nätet.

I en intervju på IDG.se med Rättighetsalliansens ansikte utåt, Henrik Pontén, så får han frågan om det är deras förtjänst att antalet olagliga tjänster på nätet har minskat. Här är hans svar:

– Jag kan inte komma på någon annan förklaring, kan du? svarar han efter en stund.

Med andra ord ska man inte fråga Pontén om han tycker Stephen Avery i Netflix-serien Making a Murderer är oskyldig eller vad han tycker om att Beatles äntligen finns på Spotify. För helt allvarligt, det är knappast antipiraternas förtjänst att färre delar upphovsrättsskyddat material olagligt. Snarare handlar det om att det nu kommit moderna tjänster som levererar kultur på ett bättre sätt. Tjänster som Spotify och Netflix är på många sätt smidigare än alternativet att ladda ner något illegalt.

Säg att du bjuder över nån go jävel på film och chill.

När ni bestämt er för vad ni vill se så behöver du inte längre söka reda på filmen på halvskumma sidor, ladda ner den med valfri torrentprogram och sen söka reda på synkade undertexter utan nu kan du bara starta nån streamingtjänst och fortsätta direkt till chillandet.

Allt är inte guld och gröna skogar. Visst är det smidigt men de nya lösningarna som utmanar piratandet har också sina nackdelar. Ett litet men besvärande problem är att tjänsternas utbud kraftigt varierar från land till land, där vissa länder bara får en bråkdel av det stora utbud som till exempel Netflix har i USA. Men det största och mest oroväckande problemet är att vi inte längre äger något av den kultur vi betalar för.

Det är lätt att glömma men streaming innebär att vi bara hyr produkterna. Ingen av filmerna eller albumen äger vi. Om Spotify bestämmer sig för att ta bort en artist från sin tjänst så försvinner all vår tillgång också. Så fungerar det inte när du laddar ner en film och äger självaste filen på din dator. Det här är en trend och ett problem som inte bara är isolerat till streamingtjänster utan gäller även butiker som Appstore från Apple. Om Apple bestämmer sig för att en produkt inte längre ska finnas i sin butik så får du inte längre tillgång till den, fastän du betalat för den.

Vi rör oss allt mer mot slutna system med användaravtal där konsumenten har små eller inga chanser att vinna mot den som tillhandahåller tjänsten. Produkterna blir inlåsta hos Netflix, Spotify, Appstore, Steam och många fler. Den största farhågan är att hela internet är på väg ditåt med slutna system kopplade till din internetleverantör. Vill du läsa Aftonbladet? Då måste du ha ett paket hos Telia som tillåter det. Vill du se på SVT Play? Betala extra till Comhem för det utbudet.

Det var inte Antipiratbyrån eller Rättighetsalliansen som såg till att vår tillgång till kultur förbättrades, det var att vi lämnade de tjänster och det utbud som vi var missnöjda med och sökte oss till alternativen. Lösningen här är likadan.

Precis som med allt annat här i världen får vi bara bättre villkor om vi kräver det.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se