Stäng
blog-header
oktober 18, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Bild från Dreamhack Masters i Malmö 2016. Foto: Björn Lindgren/TT

Allt fler kvinnor tittar på e-sport men företagen har inte fattat det

I början av oktober kom nya siffror från Nielsen som visar att hela 30 procent av alla e-sport-fans är kvinnor.

Siffrorna är insamlade från USA, Tyskland, Frankrike och Storbritannien, så vi kan anta att det ser ungefär likadant ut här hemma i Sverige, om det inte är än fler kvinnor här. Samtidigt som scenen på gräsrotsnivå moderniseras är det alldeles för många som inte hängt med. Det gäller allt från företag som marknadsför sig mot kvinnor med rosa GFUEL till den sexism som kommer från proffsen själva.

Allt fler av de som både spelar och tittar på TV- och datorspel är kvinnor och unga tjejer. Det borde inte vara en nyhet, allra minst för de som är verksamma i branschen. Vilket gör det extra tröttsamt när företagen som arrangerar eller sponsrar turneringar och som gör material som riktar sig mot den spelande målgruppen inte verkar ha tagit ett kliv framåt sen 60-talet. Många tar ”Sälj grej med tjej”-konceptet till en helt ny nivå. Mobilspel som har fler bilder på avklädda kvinnor än det faktiska innehållet i spelet de försöker kränga till en. Turneringar med ring girls, events med booth babes. Varför inte sälja det senaste Sonic The Hedgehog-spelet via restaurangkedjan Hooters? Låter det som ett dåligt skämt? Tyvärr, det är sant och händer på riktigt.

Det finns med andra ord en hel del jobb kvar att göra. Som tur är så är det inte brist på engagerade som vill förändra och som skapar kreativa, roliga och inkluderande evenemang för e-sportsintresserade.

Vi har allt från större projekt som Respect All Compete till alla eldsjälar som fixar lokala turneringar och Twitch-streams. När företag och andra inte fattat så har ni redan sprungit tio steg framåt. Förr eller senare tvingas bakåtsträvarna hänga med in i framtiden.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se