Stäng
blog-header
februari 16, 2017
Kawa Zolfagary, bloggare
Uppstår alla problem automatiskt när någon rör sig över en landsgräns? Foto: Tomas Oneborg/TT

Alla samhällsproblem kan kopplas till människor som migrerar

De senaste åren har vi sett en tendens som nu verkligen fått fäste och blivit tydligare än någonsin: att göra samhällsproblem till en fråga som enbart berör människor som migrerat.

Sverigedemokraterna har länge glatt drivit på men jag tror att den första riktigt stora förskjutningen skedde efter övergreppen i Köln. Då blev sexuella övergrepp och trakasserier av kvinnor plötsligt en ”invandrarfråga”, även utanför högerextrema kretsar. För många har det säkert varit en tanke i bakhuvudet att det ”jämställda Sverige” inte har problem med sådana saker och nu blev det som ett kvitto på deras fördomar.

Efter det fick alla möjliga rapporter om övergrepp som kunde kopplas till flyktingar eller specifikt ensamkommande pojkar stor spridning. Även när rapporterna var falska.

I Sverige har det funnits tyckare, bland annat i stora etablerade mediekanaler, som kämpat med näbbar och klor för att koppla kriminalitet till invandring och flyktingmottagande. Man kan lugnt konstatera att deras champagnenota gått upp ansenligt i år. Särskilt efter att en viss polis sällat sig till skaran sanningssägare som struntar i statistik och går mer på ren magkänsla.

Att koppla kriminalitet till invandring är att göra den etnifierad, det vill säga att göra det till ett problem som enbart påverkar eller beror på människor som migrerat. Etnifiering är inte alltid en medveten eller illvillig gärning. I Sverige är till exempel fattigdomen på många sätt på väg att bli etnifierad, det kan vara värt att belysa för att kunna lösa problemen. Tyvärr är det sällan begreppet används för att belysa något som är positivt för eller gynnar migrerade grupper.

Framöver kommer vi få se en hel del andra frågor kopplas till eller skyllas på att människor flyttat sig över en nationsgräns. En lågoddsare som redan ligger och bubblar under ytan är bostadskrisen.

Glöm det faktum att det under alliansregeringens åtta år vid makten knappt byggdes något alls, det är nu när vi efter flyktingkrisen tagit emot en del som folk först hittat något bekvämt att skylla på.

Och vem vet, kanske nästa finanskris kan skyllas på flyktingar? Vi har trots allt redan glömt (förnekat?) vilka som låg bakom de två senaste.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se