Stäng
blog-header
oktober 3, 2016
Kawa Zolfagary, bloggare
Ekot och Kaliber har granskat Airbnb. Foto: Airbnb.

Airbnb-värdar vill inte hyra ut till mörkhyade

En granskning som Ekot gjort tillsammans med Kaliber visar att många som hyr ut sina lägenheter via Airbnb inte vill göra det till mörkhyade personer. De använde konton som tillhör mörkhyade  personer och frågade 200 värdar i Stockholm, Göteborg och Malmö om lediga lägenheter. Över hälften svarade ja på förfrågan. Då provade Ekot och Kaliber att byta till konton som tillhör ljushyade personer och fråga de som sagt nej till en mörkhyad person. Nästan var tredje värd som sagt nej till en mörkhyad person sa ja till en ljushyad.

Utöver att vara ytterligare ett bevis på den strukturella diskrimineringen som mörkhyade i Sverige får utstå så är det också ännu ett exempel på hur den så kallade delningsekonomin är skadlig. Airbnb har tidigare varit inblandade i en rad skandaler, bland annat för att de mörkat siffror som visar att de utnyttjas för att kringgå uthyrningslagar. Liknande tjänster som Uber används för att sänka löner och villkor.

För att kunna konkurrera lägger sig tjänster som Airbnb och Uber långt under andra, mer seriösa aktörers, pris. De gör detta genom att lägga ut allt ansvar hos den som använder tjänsten. Airbnb äger inga lägenheter som de hyr ut och Uber äger inga bilar. Det är användarna som står för material, arbete och tid. Användarna gör nästan allt arbete medan de som tillhandahåller tjänsten tar stora delar av vinsten.

När ett företag anställer så är det inte bara en garanti för den som anställs att hen får rätt till viss lön och goda villkor. Det är också en försäkran gentemot de som köper tjänster av företaget. Vem som helst med egen bil och körkort kan bli chaufför hos Uber, skillnaden mellan det och en svarttaxi är oklar. På samma sätt kan en värd som använder Airbnb göra precis som de vill. Ett hotell som nekar mörkhyade logi kan bestraffas med hjälp av diskrimineringslagstiftning, en värd som säger nej till mörkhyade via Airbnb verkar inte behöva oroa sig.

”Delningsekonomi” har blivit kod för arbetsgivare som inte vill betala fullt värde för anställdas arbete. Nu blir det snart också synonymt med diskriminering.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

Sök på Politism.se