Stäng
blog-header
juli 3, 2018
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Christine Olsson/TT

15-årig pojke brutalt misshandlad i rasistdåd

En 30-årig man i staden Höör har misshandlat en 15-åring av den enkla anledningen att barnet såg ut att ha utländsk härkomst.

Mannen slog flera gånger med knuten näve mot barnet, sparkade honom i huvudet och skrek att han skulle ”åka hem”. Den vuxne mannen kallade barnet för ”svartskalle” under den brutala misshandeln.

De senaste åren har jag hört från allt fler att den stämning som fanns på 1990-talet nu är tillbaka. Från såväl medier som politiker hetsades det mot flyktingar och invandrare. Det fanns ett växande rasistiskt parti och trots att vissa ledande politiska företrädare gjorde motstånd var det andra som löpte med och omfamnade partiet.

Den yttersta konsekvensen för det nya samtalsklimatet stod inte att finna i maktens korridorer, utan på gatan.

De känner vind i ryggen, de hör hur makten bekräftar deras världsbild och de skrider till verket för att iscensätta sin vision om en etnisk utrensning. Låt mig skriva det så tydligt att det inte kan missförstås: Det misstänkliggörande och det hat som riktas mot människor som mig resulterar i rena våldsdåd. Det är inte en sund debatt, det är inte ett demokratiskt samtal, det är ett utpekande av vissa människor som icke önskvärda och tärande.

Det gällde på 1990-talet, det gäller nu också. Det går en rak linje från Lasermannen till Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson. Och nu, när jag läser om den 15-åriga pojke som misshandlats av en vuxen man enbart på grund av sitt ursprung, då tänker jag på John Hron. John var bara 14 år gammal när han blev brutalt torterad och mördad av högerextremister.

För snart ett år sen lovade statsminister Stefan Löfven (S) att agera mot det högerextrema hotet med orden ”demokratin måste försvara sig själv”. Jag hoppas innerligt att det blir slag i den saken snart, för allas vår skull.

Om bloggen

Kawa Zolfagary är frilansskribent, författare och kommunikatör och skriver om samhällets stora konflikter på ett sätt alla kan förstå.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se