Stäng
blog-header
november 13, 2014
Tanvir Mansur, bloggare

Vuxenvärldens normer avgör Luciatraditionerna

Det är tragiskt när vuxenvärlden dikterar hur barn ska vara och agera. Det blev uppenbart när elvaåriga Uma Lindström ville vara tomte på Luciatåget i sin skola i Skellefteå. Läraren ville inte låta henne vara tomte, utan gav henne bara alternativen att vara tärna eller Lucia, eftersom hon är tjej.

– Jag tycker det var orättvist. Killarna fick välja mellan att vara tomte eller stjärngosse. Och det är bara en tjej som får vara lucia så vi hade ju knappt något val, säger Uma till Expressen.

Samtidigt dyker den här nyheten upp vid varje årsslut. Pojkar som inte får vara varken lucior eller tärnor, och barn som inte får välja att vara de julkaraktärer som de vill. Skolor och föräldrar över hela landet skapar de trånga tudelade könsmallar som barnen ska passa in i. På samma sätt som jultraditioner förändras, kan vi också se att samhället förändras och att allt fler protesterar mot sexistiska normer.

Efter att Sandra Lindström, Umas mamma, hade skrivit om händelserna på Facebook och det hade blivit en nationell nyhet backade skolan och lät Uma bli tomte ändå. Det är bra, men att den här nyheten dyker upp varje gång julen nalkas visar ändå att dessa jultraditioner är till för två grupper. Lärare och föräldrar. Inte för barnen.

Enligt Umas mamma hade läraren försvarat beslutet med argumentet att det alltid har varit så:

”Det är tradition sedan många hundra år tillbaka, tjejer får vara tärnor (och en Lucia) killar får vara tomtar eller stjärngossar och så kommer vi fortsätta ha det.”

Enligt FN:s Barnkonvention, som regeringen nu vill göra till lag i Sverige, ska barnets bästa beaktas vid alla beslut som rör barn. Dessutom menar konventionen att alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Istället för att lyssna på vad barnen vill och ge dem en rolig och motiverande upplevelse i skolan, vill lärare och föräldrar klä upp och pådyvla dem med sina egna normer och “traditioner”. Barn är inte porslinsfigurer som finns till för vuxnas underhållning. De är människor. Om föräldrar, lärare och rektorer lyssnade mer på barns viljor och lät dem bestämma över fler saker i demokratiska former, skulle barnen både må bättre och ha en bättre skolgång.

Då blir luciafirandet mycket roligare och givande för alla parter, och inte bara för de vuxna. Och en fröjdefull jul vi får.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se