Stäng
blog-header
oktober 24, 2012
Gustav Almestad, bloggare
Foto: Sean McMenemy

Rimliga löner före vinst i vården

Idag hålls manifestationer i flera städer till stöd för 24 000-upproret, sjuksköterskors krav på högre ingångslöner. Kan man förvänta sig att Åsa Moberg, Peter Wolodarski, Maria Ludvigsson och alla andra som senaste tiden vurmat för ”kvinnors möjlighet att tjäna pengar” kommer att närvara, eller åtminstone skriver en rad?

Förlåt, det var kanske ett trött skämt. Men inte lika trött som att låtsas bry sig om jämställdheten när man förespråkar vinster på skattefinansierad välfärd. Argumentet är ett villospår. Att bry sig om den lilla grupp kvinnor som driver företag inom vård och omsorg är något helt annat än att bry sig om den stora grupp kvinnor som arbetar inom sektorn. Särskilt eftersom dessa ofta står i motsättning till varandra.

Arbetsvillkor, anställningstrygghet och lön är och förblir de viktigaste punkterna för att gynna flertalet kvinnor, inte bara ett fåtal entreprenörer och, förstås, några stora koncerner med mestadels män i topp. Nu väntar vi bara på breda rörelser för alla andra låglöneyrken.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se