Stäng
blog-header
augusti 28, 2015
Hanna Gustafsson, bloggare
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Seger på helgens science fiction event – och varför det spelar roll

Förra helgen hölls The Hugo Awards, ett antal mycket prestigefyllda priser inom science fiction-genren som delas ut årligen på World Science Fiction Convention.

Varför är det av intresse för en feministisk skribent, frågar du? Om du vet någonting om Hugo Awards så vet du redan att årets utdelning var kontroversiell, minst sagt.

För att förklara turerna kring årets Hugo Awards så kan man sammanfatta ungefär så här: En liten, konservativ grupp av science fiction-fans som kallar sig Sad Puppies bestämde sig för att göra en kampanj i syfte att rigga prisutdelningen åt det håll de ville ha den. Personerna bakom Sad Puppies anser nämligen att Hugo Awards ”tagits över” av politiska intressen och blivit “nischad, akademisk, vänsterorienterad i ideologi och smak”. Man protesterar alltså mot det faktum att Hugo Awards de senaste åren visat upp en större mångfald i motsats till det vita heterosexuella manliga perspektiv genren traditionellt kopplas ihop med. Vilket i Sad Puppies ögon tolkas som att Hugo Awards driver någon sorts vänsterpolitisk agenda, snarare än reflekterar samhällets utveckling.

I vad som påminner en del om Gamergate-rörelsen hätska konflikt mellan traditionalism versus utveckling, förklarar Sad Puppies sin frustration över hur man i dag lika gärna kan råka på en fantasyroman som tar upp temat rasism, kvinnoförtryck eller gay- och transfrågor, i stället för som förr när man enligt dem kunde räkna med att en roman med ett rymdskepp på utsidan skulle innehålla “bredbröstade hjältar som besegrade monster och fick ihop det med vackra kvinnor.”

Det är inte lätt att vara fast i det förgångna. Uppenbarligen.

Så. Genom att samordna nomineringslistor och med hjälp av en grupp kallad Rabid Puppies – en mer extrem version av Sad Puppies ledd av Vox Day (känd från Gamergate) som öppet motsätter sig utvecklingen av mångfald, homosexuellas närvaro och kvinnors rösträtt – lyckades Sad Puppies att få in sina nomineringar på alla nomineringslistor.

Rabid Puppies beskriver för övrigt kopplingen mellan Sad Puppies och Gamergate med att båda grupperna ”slår tillbaka” mot en “vänsterpolitisk agenda” att kontrollera science fiction- och gaming-industrin. Vilket ju är två industrier vi alla vet lider stor brist på vita, heterosexuella, manliga perspektiv…

“The connection between Sad Puppies and GamerGate is that both groups are striking back against the left-wing control freaks who have subjected science fiction to ideological control for two decades and are now attempting to do the same thing in the game industry.” (länk)

När nomineringslistorna för årets Hugo Awards presenterades visade det sig att Sad/Rabid Puppies kampanj tagit över listorna. Bland annat fick författaren John C Wright, som gjort homofoba uttalanden och vars böcker ges ut på – tada! –  Vox Days egna förlag, tre nomineringar. Tekniskt är det Puppies gjort inte emot reglerna men science fiction fandom reagerade ändå skarpt när det blev uppenbart, samt när årets nomineringslistor visade sig bli en stor tillbakagång från den större variation som Hugo Awards nomineringar utgjorde förra året.

Författaren Connie Willis hoppade offentligt av Hugo Awards på grund av Sad/Rabid Puppies kampanj. Två författare, Marko Kloos och Annie Bellett, som hamnat på nomineringslistorna till årets Hugo Awards drog själva tillbaka sina nomineringar i protest.

This is not what my writing is about. This is not why I write. I believe in a compassionate, diverse, and inclusive world.” 

Annie Bellet om varför hon drog tillbaka sin nominering för Hugo Awards (länk)

Och mot denna bakgrund samlades alltså science fiction-författare och fans från nära och fjärran förra helgen för att rösta på och se vinnarna av 2015 års Hugo Awards på Worldcon lördagen den 22 augusti.

Konflikten hade kommit till sin höjdpunkt och nu skulle man få se resultatet.

Prisutdelningsceremonin blev ett tydligt och omisskännligt misslyckande för Sad Puppies och Rabid Puppies. Inga av de som nominerats genom Puppies kampanj vann något pris (med ett undantag, Guardians of the Galaxy) och i stället valde fansen att i de kategorierna rösta på No Award, det vill säga ingen vinnare alls. I hela fem kategorier fick No Award en majoritet av rösterna, bland annat kategorin Bästa Novella. Rekordmånga science fiction fans valde att rösta för att hålla den 200-300 samordnade grupp personer som tagit över nomineringslistorna utanför prisutdelningen.

Sen var det över. Men det är naturligtvis långt ifrån över.

Detta är en konflikt som på inget vis handlar om Hugo Awards. Eller om Gamergate. Eller om science fiction eller om spelvärlden. Om det är en seger så är det en delseger, och redan dagen efter ceremonin kunde man se förlorarna utropa sig själva till vinnare.

Hela konflikten beskrivs bäst av George R R Martin, som skrev följande på sin blogg efter Hugo Awards:

Conclusive proof that Puppygate was never a war between the Puppies and the ‘SJWs’ [social justice warriors, det gamergate-are nedlåtande kallar feminister och antirasister], as their narratives would have it. There were no SJWs, then or now. There were only the Puppies … and the rest of us, who weren’t Puppies, and did not like having their choices imposed on us.

Att vara emot en viss utveckling (och skylla det på att man är för ”kvalité”) är nämligen också en agenda, och den är definitivt politisk. Att hävda att man är ”opolitisk” medan den andra sidan har en ”politisk agenda” är något vi sett mer och mer av. Ihop med det kommer idén att en politisk agenda är något farligt medan de som påstår det också påstår att de själva inte har någon. Vilken förstås är en agenda i sig. Det faller in i idén att strukturer är slump, att påhittade moralregler är naturlagar och att marknaden och inte vi äger vårt eget samhälle. Gå inte på det.

Det kommer komma viktigare röstningar än Hugo Awards längre fram.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se