Stäng
blog-header
juli 8, 2015
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: Kristopher Skinner/ TT NYHETSBYRÅN

Videon visar hur James kvävs i polisens förvar

Democracy Now! – som är ett dagligt amerikanskt TV- och radioprogram – släppte i onsdags en video som visar hur 26-årige afroamerikanen James Brown, kvävs till döds i en fängelsecell utan att fängelsevakterna ingriper.

Upprepade gånger säger Brown att han har svårt att andas och att han håller på att kvävas till döds av sitt eget upphostade blod men vakterna ber honom i stället lugna ner sig.

Brown har tidigare tjänstgjort som soldat i Afghanistan och led av posttraumatisk stress. Han befann sig i fängelset för att avtjäna ett två dagar långt straff för att ha kört under alkoholpåverkan.

I videon ser en även hur fängelsevakterna injicerar Brown med lugnande medel, och mot slutet av klippet bärs han ut naken och medvetslös. När Brown senare förs till sjukhus förklarade läkarna honom död. Innan klippet släpptes har de amerikanska myndigheterna hävdat att Brown dött av ett medicinskt tillstånd han sedan tidigare lidit av. Browns familj har efter att videon avslöjats valt att stämma den inblandande myndigheten.

Det är som bekant långt ifrån första gången amerikansk polis använder övervåld mot den afroamerikanska delen av befolkningen. Bland annat sköts tonåringen Michael Brown av polis i St Louis-förorten Ferguson i Missouri, och senast aktuell är Freddie Gray som i polisens förvar plötsligt föll i koma och senare förklarades död.

Nyligen lovade Barack Obama att göra upp med diskrimineringen och fördomarna inom poliskåren. Än har dock inga som helst konkreta åtgärder vidtagits för att förbättra situationen.

Det är dags för Obama att sluta prata i stället verkligen visa i handling att #blacklivesmatter.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se