Stäng
blog-header
januari 28, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare

Vi är generation Arkiv X

”Anytime that a woman stands in front of me and says that they (because of Scully) decided to become a forensic pathologist, or a scientist, my heart skips a beat.”
– Gillian Anderson

Under första halvan av 90-talet kom en TV-serie som skulle förändra TV-landskapet för en lång tid framöver. Den skulle även ha en stor effekt och påverkan på min generation, speciellt om du var konspirationsteoretiker, TV-nörd eller kvinna.

Jag själv, som passade in på två av tre, fick snabbt en intensiv kärleksrelation till serien, en relation som håller i sig än i dag. Serien öppnade upp en ny värld för mig, det var den som fick mig att ta det första trevande steget ut på internet för att lära mig allt om vad message boards, fanfiction och webbloggar var.

Den serien var The X-files (Arkiv X på svenska).

Första avsnittet sändes 1993 och nio säsonger senare gick det sista. Nu, 14 år efter att serien lades ned, kommer säsong 10. Första delen av miniserien har redan sänds i amerikansk TV och i dag, torsdag, visas den på svenska TV 3 och Viaplay.

Om du nu tillhör en av de som inte var med för två decennier sen när The X-files vecka efter vecka sopade mattan med alla andra TV-serier så ska jag försöka förklara varför denna comeback är en stor händelse.

Det räcker antagligen inte att bara säga att ni ska se de första nio säsongerna av serien för att förstå. The X-files håller (i mitt tycke) visserligen än i dag, men om man inte förstår hur nyskapande den upplevdes för oss som var med så är den ju bara en serie om två FBI-agenter som jagar veckans monster med hjälp av telefonhytter, faxmaskiner och konspirationsteorier (som på den tiden fortfarande hade ett sken av spänning och äventyr omkring sig, innan internet kom och tog ifrån oss den villfarelsen).

Det fanns en stor anledning att The X-files blev så viktig när den kom. Den anledningen heter Dana Scully.

giphy-facebook_s

Ur en rent feministisk synvinkel har The X-files som serie många brister. Hur serien behandlar ämnen som våldtäkt, kvinnor som offer (speciellt kopplat till reproduktion), exotisering av andra kulturer och hur icke-vita karaktärer behandlas överlag, är några av de uppenbara problem serien har.

Men sen hade den också Agent Scully.

I dagens TV-land kanske inte det låter så speciellt med en kvinnlig huvudkaraktär som är smart, stark, kompetent och påklädd i varje scen – allt på samma gång. Men Dana Scully var en frisk fläkt när hon dök upp i våra liv 1993. Betänk att TV-bolaget starkt motsatte sig att rollen gick till Gillian Andersson och i stället ville ha en ”Pamela Anderson-typ” (Baywatch var världens mest sedda tv-serie under 90-talet), men seriens skapare Chris Carter stod på sig.

Det som var speciellt med Dana Scully var förstås inte bara att hon var vad som kallas ”en stark kvinnlig karaktär” (då det finns en mycket, eh, bred definition på vad det faktiskt kan innebära i form av kvinnlig karaktärisering). Scully var inte bara en kvinnlig side-kick till den manliga karaktären och egentliga huvudrollen. Något som TV-bolag inte sällan tror de kan komma undan med när de lanserar en ”stark kvinnlig karaktär”.

The X-files var annorlunda. Scully var lika viktig för seriens utveckling som Mulder. De turades om att rädda varandra ur faror, och därmed även om att vara avsnittets damsel in distress.

Scullys och Mulders respektive karaktärer har ofta beskrivits som en mycket medveten ”gender-switch” av seriens skapare. Mulder är den passionerade, drivna, emotionellt engagerade karaktären som följer sin magkänsla och har en romantisk syn på sitt jobb. Scully är den rationella, vetenskapligt förankrade läkaren som valt att använda sin läkarutbildning till att stå och peta i inre organ när FBI behöver en obduktion och fick mer än en kvinnlig tittare att mentalt skriva upp ”forensic pathology” som ett intressant studieämne.

Så långt från ”sexy librarian” (kvinnliga karaktärer som enbart är med som sexobjekt men fått ett par glasögon och ett ”smart” jobb för att dölja det) som en manlig TV-tittare på den tiden kunde komma, alltså. Scully har i motsats till Mulder ett strikt faktamässigt och professionellt förhållande till sitt jobb.

Man kan säga att Scully fått alla de egenskaper ofta förknippade med ”manlighet” och Mulder fått de förknippade med ”kvinnlighet,” men Mulders egenskaper är inte helt ovanliga i en manlig karaktär – om de vägs upp. Alltså; i en mer konventionell action-serie skulle både Mulder och Scully ha varit män.

dance5-finalMulder/Scully

Ett annat tema där The X-files och seriens skapare återigen medvetet valde en okonventionell väg, är förhållandet mellan de två huvudkaraktärerna.

Av oss som spenderade 90-talet med att se Mulder och Scully slåss mot utomjordingar, monster och Patriarkatet (ja, du läste det rätt och om du inte håller med mig så har du fel) var det många som väntade på att de skulle inleda ett romantiskt förhållande med varandra. Anspelningarna på att Mulder älskar Scully och Scully älskar Mulder finns med från säsong 1, men ändå är det först mot slutet av serien som de faktiskt blir ett par. I nio säsonger innehåller The X-files något så ovanligt som en djup och ömsesidigt respektfull vänskap mellan en man och en kvinna.

Relationen mellan Mulder och Scully är själva fundamentet på vilket serien vilar. Det är en av dessa storslagna platoniska kärleksförhållandena som kan hålla tittarnas intresse i säsong efter säsong utan att förvandlas till en kliché. Som Josh och Donna i The West Wing. Eller Sherlock Holmes och John Watson.

Det cirkulerade mycket rykten (senare bekräftade) om att David Duchovny och Gillian Anderson hade många samarbetssvårigheter under seriens gång. Om det var dessa eller bara bra skådespeleri vet jag inte, men deras relation på TV-skärmen var i alla fall flawless. Varje scen, varje replik, varje blinkning mellan dem är perfekt.

Eftersom jag inte vill att detta inlägg ska innehålla några spoilers tänker jag inte skriva något om hur Mulders och Scullys relation ser ut när den 10:e säsong inleds. Jag uppmuntrar er i stället att helt enkelt titta när serien sänds ikväll. Och för att vara ärlig så har hela detta inlägg egentligen varit ett långrandigt sätt att säga:

OMG SCULLY OCH MULDER ÄR TILLBAKA!

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se