Stäng
blog-header
december 12, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Den rasistiska terroristen Anders Behring Breivik stoltserar över sina brott. Foto: Frank Augstein

Vem tar hotet från extremhögern på allvar?

Den norska säkerhetstjänsten, PST, har gripit flera högerextremister i Norge och beslagtagit en mängd vapen (främst olika skjutvapen) från dem. De norska högerextremisterna leds enligt uppgift från Sverige.

En rätt stor nyhet kan tänkas, ändå är det nog väldigt många som totalt kommer att missa den. Skälet till det är att vi inte tar högerextremism på allvar, det gäller för såväl media som säkerhetstjänst.

Ett par månader innan Anders Behring Breiviks terrorattentat skrev PST såhär i sin årliga rapport:

”De høyre- og venstreekstreme miljøene vil heller ikke i 2011 utgjøre en alvorlig trussel for det norske samfunnet. Det var noe økt aktivitet i de høyreekstreme miljøene i 2010, og denne aktiviteten vil trolig fortsette i 2011. Et høyere aktivitetsnivå blant enkelte islamfiendtlige grupper kan føre til økt polarisering og uro, spesielt i og rundt markeringer og demonstrasjoner.”

Högerextremismen ansågs inte utgöra ett allvarligt problem för det norska samhället. Vilket kan vara ett av de största bidragande faktorerna till att norska säkerhetstjänsten missade Breivik. Detsamma kan tänkas gälla för svenska SÄPO som gjorde en liknande miss med terroristen Peter Mangs. Både Mangs och Breivik var dessutom frekventa besökare av rasistiska bloggar som hetsade mot invandrare och flyktingar. En miljö som bevisligen radikaliserat personer med rasistiska sympatier till den grad att de begår våldsamma attentat.

Men det är inte bara säkerhetstjänsterna som spelar ner hotet från högerextremisterna. Medierna gör tyvärr likadant. Det är inte svårt att föreställa sig hur landets löpsedlar skulle se ut om det var en stor mängd vapen som beslagtagits hos radikala islamister i stället. Redaktionerna hade flödat över av expertanalyser, debattartiklar, lokala intervjuer och skräckrubriker om hotet.

Men nu, när det rör sig om högerextremister, så är det tyst.

Det går att göra en enkel jämförelse med det terrorhot som Norge drabbades av i sommar. Det dominerade nyhetsflödet i väldigt många kanaler, detta hot från högerextremisterna är det inte lika mycket tal om. Inte ens i närheten.

Att hotet inte tas på allvar blir särskilt illa när vi vet att dessa allt oftare slutar i våld och attacker från extremhögern. Vi har nazister som knivhögg flera personer efter en demonstration i Malmö, som attackerade barnvagnar i Kärrtorp och som åker till Ukraina för att kriga. Våldsamma attacker mot romska tiggare ökar i takt med hetsen emot dem. Antalet hatbrott med rasistiska förtecken ökar drastiskt.

Säkerhetstjänsten och medierna är inga separata väsen helt utanför samhället, de är institutioner som påverkas av och påverkar samhällsklimatet, precis som allt annat. Det är därför ingen slump att det finns en blind fläck som gör att vi hellre sopar undan detta hot än sätter strålkastare mot det.

I Norge har underskattandet av högerextremismen gjort att nationen fått betala ett väldigt högt pris. Det är vår uppgift, allas vår uppgift, att se till att samma sak inte händer igen.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se