Stäng
blog-header
april 20, 2015
Hanna Gustafsson, bloggare
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Vem ska kunna spela bandy?

Nässjö IFs bandyklubb meddelade i veckan att på grund av ansträngd ekonomi kommer man lägga ned damlaget. Man kommer skära i kostnaderna för herrlaget och pojklagen, men dessa kommer inte att avvecklas. Bara damerna.

Till historien hör att för tio år sen tröttnade damlagen i Nässjö IF på det sätt de kände att de behandlades och bildade IFK Nässjö. Sponsorer och publik hängde med och några säsonger senare spelade IFKs Nässjös damer SM-final. Av olika omständigheter lades klubben vilande och spelarna återvände åter till Nässjö IF.

Som nu meddelar att man av ekonomiska skäl inte längre kan fortsätta med dambandyn.

På sin hemsida skriver styrelsen att damlagen visserligen är framgångsrika med SM-vinster för F 17 och kvartsfinaler för A-laget – några av spelarna spelar även i svenska landslaget – men att deras matcher inte ger några intäkter och att man försökt hitta sponsorer enbart till damlaget men inte lyckats.

När det gäller F 17 har de svårt att fylla laget och  kommer inte anmäla dem till nästa säsongs seriespel. Följaktligen upphör klubben med all bandyspel för tjejer F 17 och seniorer.

Kostnaderna för damer och herrar i klubben ser olika ut, där herrarnas kostnader är de högsta. Spelarna i damernas A-laget får inga ersättningar utan för dem handlar det om resekostnader, hyra av is-tid och liknande. Spelarna i herrlaget får däremot ersättningar, även om man meddelar att dessa kommer bli lägre nästa säsong.

“Alternativet till att föreslår en avveckling av damlaget är att i stället minska kostnader för något annat lag. Det enda lag där det ”finns pengar att hämta” är herrarnas A-lag. Här har styrelsen försökt göra en bedömning hur mycket man kan sänka kostnaderna för spelarersättningar och behålla ambition att vara ett lag som kan hamna på den övre delen i serietabellen. En för liten spelartrupp med t ex för många unga och orutinerade spelare innebär risk att laget hamnar långt ner i tabellen med följd att antalet åskådare minskar.”
—ur Nässjö IFs hemsida

Till Tranås tidning säger ordföranden:

– Hade vi inte tagit damlaget hade vi behövt spara motsvarade belopp (150 00–200 000) någon annanstans. Då hade vi fått skära ytterligare på herrsidan med påföljden att riskera att truppen blir tunnare och mindre kvalificerad.

Bandyförbundet skriver att de är besvikna på beslutet och att de ska försöka se vad de kan göra för att flickor och kvinnor ska kunna fortsätta spela bandy i Nässjö.

När två f.d kvinnliga elitidrottare i Örebro, Madelene Andersson och Elsa Ekelin, båda med idrottskarriärer bakom sig, fick höra talas om nedläggningen av dambandylaget blev de ledsna. De bestämde sig för att själva försöka samla in de pengar som behövs för att driva damlaget en säsong. Jag ringde upp Madelene för att prata med henne om initiativet.

Vad var er reaktion när ni hörde talas om nedläggningen av Nässjö IFs dambandy?
– Både Elsa och jag har idrottskarriärer bakom oss, så när vi läste om Nässjö IFs beslut att avveckla damlaget blev vi ledsna. För mig som f.d idrottare har just känslan av att vara viktig och värdefull inom idrotten varit något som jag haft med mig hela livet, och det är något man vill att alla ska kunna uppleva.

– Det var därför jag och Elsa bestämde oss för att göra något.

Ingen av er har någon personlig koppling till Nässjö IF och ingen av er spelade bandy när ni var elitidrottare. Ändå har ni engagerat er i detta.
– Alla som sysslar med idrott oavsett vilken – eller alla som har någon passion överhuvudtaget – har något gemensamt. Man förstår hur viktigt det är att ha möjlighet att satsa på sin idrott. Den gemenskap man får när man tränar och tävlar tillsammans är otroligt viktig i tonårstiden när man hela tiden ifrågasätter om man duger, vem man är och vad man är bra på. Känslan av att vara värd något och att satsas på är så viktig och så tätt sammankopplade. Under nästan hela min idrottstid har det också varit tydligt att det inte är en jämlik värld. Hockeykillarna fick ”alltid” de bästa istiderna. Vi fick trots våra framgångar alltid betala väldigt mycket pengar själva trots flera större sponsorer samtidigt som man på herrsidan inom hockeyn på ganska låg nivå var avlönad. Det är klart att det kändes orättvist. Samtidigt är jag medveten om att det inte går att ändra världen över en natt.

Om man läser det Nässjö IF skriver på hemsidan så måste det som tjej vara oerhört nedslående.
– Det är ett faktum att herrlaget drar fler åskådare. Damsidan i mansdominerade lagsporter som fotboll och bandy anses inte ha lika stor attraktionskraft. Samtidigt tror inte jag att det är någon naturlag. Titta t.ex på kvinnliga elitidrottare i individuella sporter. Idrott är en enorm ungdomsrörelse, och en enorm folkrörelse, och här ser vi hur vissa strukturer i samhället återspeglas i idrottsvärlden.

– Jag förstår att styrelsen var tvungen att agera även om jag tycker att det var ett felaktigt beslut och tror att det hade funnits alternativ.

Men det blir som en ond cirkel. Om man inte satsar på damerna kan man heller inte uppmuntra nya talanger som kan bli stjärnor och i sin tur blir förebilder för yngre tjejer, på så sätt utveckla damsporten.
– En rolig sak vi sett när vi tittat på vilka som lämnat bidrag till vår insamling är att många av dem är män. Idrottsälskare, oavsett kön, tycker att det är fel att tjejer inte kan utöva den sport de älskar för att de är tjejer.

Hur tänker ni göra med de pengar ni får ihop genom insamlingen?
– Vi hoppas kunna dra in pengar som kan gå till Nässjö IFs damlag även om de inte väljer att återkomma till Nässjö IF. Vi har pratat med lagledaren för att se på olika lösningar för hur de insamlade pengarna kan sponsra damerna oavsett var de väljer att spela.

– Pengarna vi samlar in är en del men det viktigaste är att visa att det finns solidaritet i idrottsvärlden. Och med den respons vi fått känner vi att det verkligen finns det. Oavsett om man är man eller kvinna, idrottsutövare eller åskådare, förstår man hur viktigt det är att känna sig viktig och värdefull och ha möjlighet att satsa på den sport man älskar.

 

Nedläggningen av damlaget i Nässjö IF och Madelenes och Elsas initiativ får mig åter att tänka på diskussionen om idrottsrörelsens ansvar som den enorma, positiva kraft den är i samhället. Ansvar att jobba med värderingar, ansvar att driva frågor om jämlikhet, jämställdhet och inkludering.

”Idrottsrörelsen ska syssla med idrott, inte med politik” brukar man få höra då. Till alla de vill jag bara säga att så som samhället ser ut idag, och vart vi tycks vara på väg, så är ett beslut att inte jobba med dessa frågor också ett politiskt ställningstagande.

 

För att bidra till Madelenes och Elsas insamling för Nässjö IFs damlag kan man överföra en summa på:
– kontonummer 6578 – 900 833 998
– Swish på 0708 39 52 60

Efter att jag och Madelene pratat har Nässjö IFs damer meddelat att de kommer spela under återuppstartade Nässjö IFKs flagg i fortsättningen. Madelene och Elsas garanterar att oavsett var damerna väljer att spela nästa säsong så kommer pengarna att följa med dem.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se