Stäng
blog-header
maj 5, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Attendo Individ & Familj AB är ett av företagen som tjänat riktigt många miljoner på ensamkommande flyktingbarn. Henrik Borelius på bilden är en individerna som blivit riktigt rika på Attendos framgångar. Foto: Lars Pehrson / SvD/TT

Vänstern borde skämmas lite

Expressen har i dag avslöjat att några av Sveriges rikaste personer blir ännu rikare på att hyra ut nedgångna fastigheter till flyktingar för rena ockerpriser.

Genom privata företag suger de ut så mycket skattepengar som de bara kan för att fylla sina egna fickor.

Mölndals kommun får mest pengar av Migrationsverket av alla kommuner, där har de också nästan enbart privata företag. De beklagar sig över att de ”göder stora privata företag”, och säger sig inte ha något val. Det stämmer inte, det finns ett val.

Är det inte en knäpp värld vi lever i, när riksdagens tredje största parti är rasister som hetsar mot de som flyr undan krig och terror, i stället för att rikta fokus mot den överklass som suger ut vår allmänna välfärd på skattepengar?

Frågan om vinster i välfärden och hur vi blir blåsta av miljardärer, som vill ha mer, är en nästan död fråga i jämförelse med den uppmärksamhet och fokus som migration får. Några kritiska flyktingar på en buss fyller varenda tyckonoms utrymme, debattsidorna går inte en dag utan en artikel om invandring. Det går att förklara med det medieklimat där man söker tydligare konflikter och där medier tyvärr agerar i enlighet med rasistiska strukturer. Det går också att förklara med ett misslyckande från vänstern.

Jonas Sjöstedt kommenterar nyheten om hur mångmiljonärer blir rika på skattepengar som ska gå till flyktingmottagande såhär:

”Jag tycker att företagen bör skämmas lite, de tar skattebetalarnas pengar som ska gå till att hjälpa flyktingar.”

Företagen skäms såklart inte, de gör vad de är ämnade att göra, nämligen maximera sin vinst. I stället borde det vara vänstern som skäms. Vi borde skämmas för att vi inte lyckats sätta stopp för denna utsugning, vi borde skämmas för att vi inte lyckats göra konflikten tydlig nog. Vi borde skämmas för att Sverigedemokraterna lyckats vinkla och fånga upp människors rädsla och rikta den mot flyktingar, medan vänstern haft en majoritet med sig i frågan om vinster i välfärden men inte lyckats omvandla det till röster och inflytande.

Det är inte den som flyr undan krig som är ett hot mot vår välfärd, ändå lyckas Sverigedemokraterna få det att verka som det. Nu ska SD inte få all ära, det är i enlighet med de strukturer som genomsyrar samhället och som upprätthåller hierarkier där vissa människor nekas jobb, bostad och blir trakasserade för hur de ser ut, vilka namn de bär. Men Sverigedemokraterna är de som drar nytta av allt detta. Och folk faller för det, för det är en enkel lösning och framför allt är det något de kan greppa. Det känns oändligt mycket lättare att stänga gränserna (trots att det inte går) än att stoppa vinster i välfärden (vilket är fullt möjligt).

Det handlar om vad vi tror att vi kan påverka.

Och vänstern har helt enkelt inte lyckats formulera ett sätt att få folk att känna att de kan förändra och kan påverka samhället, genom dem.

Vill du slänga ut blodsugande företag från välfärden så har du kapitalet emot dig, du har en cynisk medieapparat som till största del är borgerlig, du har en hel rad partier som finansieras av samma företagare du vill hindra från att bli ännu rikare på skattepengar. Vill du hata på flyktingar och invandrare är det mer eller mindre fritt fram, bara du inte tjafsar med kapitalet. Vilket Sverigedemokraterna självklart är väldigt noga med att inte göra, tvärtom driver de en ren högerpolitik som bara gynnar de där företagen.

Hade de på riktigt brytt sig om frågor som integration och migration hade de tyckt att skattepengar ska hanteras med förnuft, men det är såklart inte det som är deras främsta intresse. Rasismen är bara ett verktyg för att driva igenom fler skattesänkningar och sämre villkor för arbetare.

Vi borde skämmas, vi borde se över vilka metoder vi använder och hur vi formulerar oss. Hur får vi fler att känna att en annan värld är möjlig? Hur gör vi klass till en tydligare konflikt och hur fångar vi upp den mycket påtagliga oro som finns i samhället över var vi är på väg? Vi gör det inte genom att gå med på Sverigedemokraternas problemformuleringar, vilket högern tyvärr i stort håller på att göra. Vi gör det inte genom att attackera feminister och antirasister för att de inte är ”riktig vänster”, för en sann vänster ser hur olika förtryck samverkar. Vi gör det inte genom att bli mindre radikala i hopp om att bli insläppta i värmen.

Vi gör det genom att stå för vad vi tycker, driva på ännu hårdare och se till att budskapet är kristallklart. Det finns stort stöd för vänsterns frågor, i det här fallet även bland de flesta borgerliga väljarna. Nu är det upp till vänstern att vara självkritisk och försöka hitta nya vägar för att fånga upp och kanalisera det stödet.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se