Stäng
blog-header
oktober 23, 2013
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Våldsutsatta män blir inte trodda och får inte skydd

Brottsofferjourernas riksförbund larmar om att det inte finns några skyddande boenden för våldsutsatta män. Hela 13 procent av de som kontaktar brottsofferjourerna är män, ändå finns det inga skyddade boenden där de kan få hjälp och något slags trygghet. SVT har talat med Heléne Carlsson som är expert på kvinnofridsfrågor och våld i nära relationer på Brottsofferjourernas riksförbund. Hon berättar något väldigt oroväckande utöver det faktum att det inte finns några skyddande boenden för våldsutsatta män:

Generellt sett är kompetensen inte jättebra överhuvudtaget när det gäller våld i nära relationer och män blir sällan trodda när det kommer till socialtjänsten. Det finns lysande undantag, tack och lov, men det finns stora vita fläckar över Sverige när man tittar generellt över hela landet.

Att män inte blir trodda kan bero på att gamla könsroller fortfarande är så starka i vårt medvetande. Vi ser alltid på män som starka, de som inte kan utsättas för våld. På samma sätt som vi tror att de inte kan bli våldtagna. Problemet med att det saknas skyddsboenden hör såklart ihop med att vi har denna syn på män och deras utsatthet. Varför hjälpa några vi tror inte kan bli utsatta till att börja med. Gamla könsroller ställer till med problem på alla möjliga sätt, vi tjänar mycket på att bryta med dem. Det gäller allt ifrån hur bra betyg vi får i skolan, till att bli trodda när vi söker hjälp.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se