Stäng
blog-header
februari 26, 2016
Gustav Almestad, bloggare
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vad sägs om en äkta satsning i stället?

Det är lustigt att se (partiet) Liberalerna och (de obundna) liberala ledarsidorna enas om en idé för att satsa på vården, som vid en första anblick kunde ses som progressiv. Undertecknad har ju ganska länge efterfrågat just en sådan matchning av nyanlända resurser och konkreta samhällsbehov.

Det blir dock snart lite mindre lustigt. Den enade fronten handlar nämligen mest om att lansera en ny version av samma låglönepropaganda som redan gått varm ett tag. Något tal om ökade resurser står inte att finna, och i stället för att adressera faktiska nedskärningar som skett genom åren är Liberalerna hellre ute och gafflar om “68-vänstern” och “jantelagen” som vårdens sabotörer.

Samtidigt vill Expressens huvudledare gärna passa på att spara in lite extra. Att det kommer behövas fler händer i vården med åldrande befolkning vet alla. “Om en del av dessa händer är lite billigare, har vi förstås råd med fler”, blir Expressens slutsats. Jo jo, växande samhällsbehov föranleda rea på arbetare. Det är inte de enkla sysslorna som stressar. Tror någon på riktigt att sjuksköterskor skulle sjukskriva sig för att det är för många diskmaskiner att tömma?

Av flera års egen erfarenhet från äldrevården (no Kjöller) kan jag meddela att vårdbiträde förvisso är ett utmärkt sätt att lära sig något om hur vården fungerar, men snarare än tvärtom är det biträden som utför samma sysslor som undersköterskor. För mindre betalt, med en mer osäker anställning.

Vad sägs om en äkta satsning i stället? Fler vårdbiträden och fler undersköterskor samtidigt?

Om Kjöller har problem med bristen på sjuksköterskor, och om liberaler har problem med att man bara passar på att anställa högutbildade för att de ändå kostar så lite – ja, då kan man också driva linjen att dessa ska få mer betalt.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se