Stäng
blog-header
december 16, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
I MSN-listornas värld är alla heterosexuella tvåsamhetsälskare. Foto: Jeff Siner

Vad män vill ha – den ultimata listan

Åter en gång sprider sig en sån där härlig ”HEMLIGA TIPS FÖR ATT FÅ DIN MAN ATT ÄLSKA DIG MER”-lista på sociala medier. Den här gången är det en ”Vad män vill ha (men inte vågar be om)”-lista producerad av MSN som delas mer än fiskar och bröd från Jesus. Men något, eller rätt mycket, stör mig med listan. Låt oss gå igenom den steg för steg.

Listans första punkt handlar om att han vill att hon ska veta att han älskar henne. Tack MSN för att ni berättar det för min partner, hon tvivlade innan men nu när den här hastigt ihopslängda och dåligt översatta listan bekräftat min kärlek till henne så är allt bra. Jag kommer inte längre än till den andra punkten på listan förrän det börjar tjuta i öronen på mig:

”HAN VILL ATT KVINNOR SKA LEDA
Ledarrollen är kanske naturlig för honom, men det betyder inte att han inte vill att du ska ta dig an rollen. Överraska honom…speciellt i sängen. Du kommer att förtrolla honom”

Låt oss för en sekund bortse från biten om att ledarrollen är naturlig för honom men inte för henne och fokusera på påståendet i rubriken. Han vill att kvinnor ska leda? Leda vad? Deras team i På Spåret? Ett blitzkrieg mot Polen? Nej, leda i sängen såklart. Ett hett tips är annars att kommunicera med sin partner om vad man tycker om eller inte tycker om under sex. Mycket enklare än att låta internetlistor staka ut sexlivet för en.

Här någonstans inser jag att det blir en väldigt lång och jobbig text om jag ska gå igenom varje punkt, så låt mig klumpa ihop ett gäng av dem på samma sätt som listan klumpar ihop alla män och kvinnor. Här är några av tipsen:

 • Han vill ha respekt
 • Han vill bli beundrad
 • Han vill få uppmuntran
 • Han vill känna sig uppskattad
 • Han vill äta. Punkt slut.
 • Han vill prata
 • Han vill ha ömhet

Jag tror den här listan är något på spåren, jag tror den har upptäckt något ingen annan har märkt tidigare. Det verkar som att män också är människor? De behöver bli behandlade bra och äta mat för att överleva. Till skillnad från min odöda flickvän som på sin höjd gnager på ett dammigt ben.

Alla punkterna är inte lika allmängiltiga och intetsägande. Några av dem spär på skadliga könsroller, även i de punkter som skulle kunna vara positiva. Under en punkt som handlar om att skänka sexuell njutning till sin partner så beskrivs det istället som ett sätt för honom att känna sig som ”en riktig man”. Andra punkter flyttar allt ansvar för mannens känsloliv till partnern. Han vill känna sig uppskattad så det är bäst att du är tacksam konstant, han vill prata men bara på hans villkor. Sen har vi punkterna som är direkt aningslösa och sexistiska.

Under rubriken ”Han vill känna sig åtrådd” hittar vi denna godbit:

”Trots att han kommer aldrig att erkänna det, speciellt inte för dig, så vill han se om han kan fånga andra kvinnors uppmärksamhet…glöm inte det.”

Låt oss först kort konstatera att alla förhållanden inte är monogama och gå vidare till hur manipulativt detta påstående är. För vad det egentligen står där är att din man attraheras av andra och ljuger för dig om det. Det är enbart ämnat att skapa osäkerhet och oro hos partnern. Få kvinnan att känna att hon kan förlora honom och därför måste ställa upp på mer. Ett exempel på det finns under en annan punkt som handlar om att han vill slappna av. Där står det att det är förbjudet att göra planer på helger, för då ska han bara ta det lugnt. Två av exemplen på saker som är förbjudna när han ska slappna av under helgen är städa eller göra ärenden. Gissa vem som får utföra dem sysslorna isåfall.

Vad är det då såna här listor lyckats åstadkomma? De lyckas förstärka skadliga könsroller, de utgår ifrån att alla är heterosexuella och vill leva i tvåsamhet. De sätter upp omöjliga krav på kvinnor och bestraffar dem ifall de inte lyckas uppnå kraven. De är manipulativa och utmålar kvinnor som varelser som enbart är till för att passa upp på männen. Samtidigt målar den upp män som omöjliga maskiner som inte kan uttrycka känslor eller kommunicera vad vi vill. Marie Shear sa att feminism är den radikala tanken att kvinnor är människor. Idag är det uppenbarligen också en radikal tanke att även män är människor. Varelser som behöver bekräftas, som behöver få uttrycka känslor och hör och häpna även äta.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

 • Gustav Almestad
 • Hanna Gustafsson
 • Nikita Feiz
 • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se