Stäng
blog-header
november 18, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare

Vad får en flykting?

Då och då sprids skumma länkar som ifrågasätter ersättningar flyktingar får från Migrationsverket. Eller ja, ifrågasätter är en väldigt snäll beskrivning. Nästan uteslutande är det rasistiska sidor som ämnar hetsa mot flyktingar och slänger ur grundlösa påståenden och rykten.

Min favorit bland alla rykten är den om att svenskar tjänar mindre på att jobba än vad en flykting får i ersättning. Som grund trollar de oftast ihop någon extremt långsökt och omöjlig situation som ingen uppfyller på riktigt. Så låt oss ta en titt på hur ersättningsnivåerna ser ut, de finns nämligen tillgängliga på Migrationsverkets hemsida:

flykting

 

Kort och gott, som lägst 12 kronor och som högst 71 kronor om dagen. Det här är pengar som ska täcka, förutom mat på boenden där mat inte ingår, sjukvård och medicin, tandvård, kläder och skor, hygienartiklar och allt annat nödvändigt.

Min mamma berättade för mig om sin första tid i Sverige nyligen. Hon beskrev hur de fick ungefär 700 kronor i månaden och de skulle täcka precis allt. Flera av flyktingarna gick ihop för att pengarna skulle räcka till mer än bara mat. Oftast gick de få kronor de lyckades spara ihop till att betala för korta telefonsamtal till hemlandet. I min mammas fall var det mig hon ringde, sonen hon tvingats fly ifrån.

Situationen för flyktingar i Sverige har inte ändrats avsevärt. Det är låga ersättningar och pengarna ska räcka till mycket. En hel del av ersättningar har inte räknats upp på 20 år. Det är långt ifrån lyx och absolut inte mer än vad en svensk tjänar på arbete. Att sparka på dessa, de som är bland de mest utsatta, är något av det mest människofientliga och osympatiska som finns.

Nästa gång ni stöter på någon som håller på med att sprida dessa myter så rätta dem, all information finns på Migrationsverkets hemsida, och sen kan ni gott be dem dra åt helvete.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se