Stäng
blog-header
maj 5, 2017
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: Evan Vucci / TT

Trump jublar över livsfarlig delseger om Obamacare

På torsdagen jublade Donald Trump och Republikanerna över att representanthuset röstade ja till en ny sjukvårdsreform som kan komma att ersätta ”The patient protection and affordable care act”, mer känd som ”Obamacare”.

Obamacare – som antogs i mars 2010 – har beskrivits som den mest omfattande välfärdsreformen i USA sedan 1960-talet. Lagen innebär bland annat att alla amerikaner har en skyldighet att teckna sjukvårdsförsäkring. De som inte har råd att teckna en försäkring kan få statligt stöd. Försäkringsbolag ska täcka kvinnors mödravårdskostnader såsom mammografi och preventivmedel. Vidare får försäkringsbolag inte vägra sjukvårdsförsäkring eller säga upp en försäkring för personer som redan är sjuka.

Om Republikanernas förslag om att slopa Obamacare går igenom även i senaten, där omröstning väntas om några veckor, innebär det att miljoner amerikaner kan bli oförsäkrade och därmed inte ha råd att få vård.

Förutom att det är de allra fattigaste som kommer att drabbas hårdast av att inte längre omfattas av en sjukvårdsförsäkring innebär det även ett bakslag för kvinnors rättigheter: Obamacare hade flera inslag som skulle försäkra att kvinnor inte diskrimineras och tvingas betala högre premier än män för att de exempelvis behöver mödravård.

USA och Trump må vara ett skräckexempel – men även i Sverige finns krafter som vill lägga ansvaret för vård och välfärd på individen. Så diskussionen behöver föras även här. Även om händelseutvecklingen vad gäller sjukvården i USA, sett i den svenska sjukvårdskontexten, kan verka extrem är det rimligt att fråga sig vad det är för vård vi vill ha i Sverige? En som är till för alla efter behov?

Eller en som endast är till för de med höga inkomster eller med arbetsgivare som kan betala deras privata sjukvårdsförsäkring åt dem?

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se