Stäng
blog-header
mars 18, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Små söta djur kan rädda det mesta. Foto: Samuel Peebles/AP

Tre tips på hur man överlever ett skitsamhälle

Ofta, för ofta, får jag frågan hur man ska orka med allt skit som händer i samhället. Med skit menas all rasism, sexism, HBTQ-fobi och liknande. Det är väldigt många människor som varje dag utsätts för kränkande påhopp, hot och trakasserier. Även när man själv inte direkt utsätts kan det vara svårt att hantera allt man stöter på, särskilt om man är engagerad i kampen för jämlikhet och jämställdhet. Här kommer tre tips för hur man kan göra för att fortsätta orka kämpa och stå ut med allt det där ruttna.

1. Prata om det

Kanske det absolut viktigaste man kan göra är att prata om hur det känns. Berätta för en vän om vad du är med om ifall du blir utsatt själv, eller diskutera med andra. Under perioderna som Sverigedemokraternas hatsida Avpixlat och andra organiserade rasister på nätet hotar mig så blir min räddning ofta att prata med vänner som har upplevt samma saker. Hur tragiskt är det inte förresten att flera av mina vänner har utsatts för mordhot och konstanta trakasserier av rasisterna och kvinnohatarna som befolkar Sverigedemokraternas hatsidor?

Det är inte normalt, det är inget som någonsin ska vara normalt. Så det ska inte heller behandlas som något fint, en medalj eller något man ska förvänta sig. Att bli hotad och trakasserad är inte okej, det är inte kul och det betyder inte ”att du gör något rätt”. Det betyder att du utsätts för något ingen ska behöva utsättas för, något som kan ta väldigt mycket på en. Ibland glömmer man bort det, ibland förminskar man det själv som en försvarsmekanism. Då är det bra att ha människor runt en som kan ge en stöd, påminna en om hur det är hemskt och få en att tänka på något annat, något roligare.

2. Ta en paus

Ibland kan kampen faktiskt vänta. Missförstå mig rätt, det är viktigt att säga ifrån och stå upp emot hatet men världen blir inte bättre av att du bränner ut dig. Jag har varit där själv, tagit varenda fajt, tjafsat med varenda dum kommentar i sociala medier, skrivit något om varenda hatisk grej som sagts. Det höll på att döda mig, jag stressade nästan ihjäl mig själv. Dessutom började jag göra ett sämre jobb, det är svårt att vara på topp om man aldrig någonsin stannar upp och reflekterar över vad som hänt innan man ger sig in i nya diskussioner.

När du inte orkar så gör något roligt istället, håll dig borta från ytor där du möter på hatarna och försök att sysselsätta dig med annat. Kampen finns kvar när du får tillbaka din energi och lust igen. Tills det händer lovar jag att vi andra tar fajten åt dig. När du inte orkar så orkar vi, för vi vet att du gör samma för oss.

3. Se den stora bilden

Kanske det absolut svåraste att göra när man ser allt skit som händer nu är att ta ett par steg tillbaka och försöka se helhetsbilden. Det kan kännas som att precis allting är helt åt helvete nu, men sanningen är lite mer nyanserad än så. Samtidigt som vi upplever att rasismen får ett starkare fäste i det svenska samhället så har också antirasismen fått ett enormt uppsving. Detsamma gäller för feminismen som äntligen tagit sig igenom backlashen och som har mer livskraft än någonsin. Vi organiserar oss, vi växer starkare, vi påverkar. Allt är verkligen inte skit, det finns mycket som är det, men vi är allt fler som gör något åt saken. Vissa saker går bakåt samtidigt som andra går framåt, men vi får inte stirra oss blinda på det som går mindre bra. Hitta inspiration där vi vinner och känn styrka.

 

Hoppas att dessa tre tips kan vara till hjälp för alla er som ständigt kämpar mot hat och förtryckande strukturer. Kom ihåg, om allt annat skiter sig har vi alltid roliga bilder på djur.

6gx6ny1

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se