Stäng
blog-header
februari 11, 2015
Julia Cagan, bloggare
Craig Stephen Hicks, gripen för morden. Foto: Durham County Sheriff/AP/TT

Tre amerikanska muslimer dödade av ”anti-teist”

Tre amerikanska muslimer blev ihjälskjutna i går i sitt hem i Chapel Hill North Carolina. Offren bestod av det nygifta paret Deah Shaddy Barakat, 23, och Yusor Mohammad, 21 samt Yusors 19-åriga syster Razan Mohammad Abu-Salha.

Polisen har anhållit en Craig Stephen Hicks för morden, en 46-årig man som kontinuerligt gett uttryck för extrema anti-religiösa åsikter på sociala medier.

Västerländska medier får i detta nu stark kritik i sociala medier för den brist på intresse som visats för massmorden och många paralleller dras till hur man i stor utsträckning gjorde Charlie Hebdo-massakern till ett religiöst brott. ”Var är alla protester till stöd för yttrandefrihet och religionsfriheten nu?” frågas det.

I stället har offren tur om de nämns i en liten notis på amerikanska nyhetssajter, utan någon benämning av de laddade islamofobiska konnotationerna och ibland även utan namn. Som muslimskt offer för våld kan du ofta inte förvänta dig att tilldelas en mänsklighet så länge utövaren inte är en annan, mer muslimsk, muslim.

Även om du, som det manlige offret Deah, studerar till att bli tandläkare och ägnar din fritid åt att samla ihop pengar åt syriska och palestinska flyktingar.

Mordet påminner om en viss hållning som varit närvarande i fundamentalistiskt ateistiska sammanhang väldigt länge: alla religioner är hemska men islam, och i förlängning muslimer, är ändå värst. Så kallade ”new atheists” sprider gärna bilden av muslimer, alla muslimer, som ett hot mot demokratin och väst:

Det är en enkel hållning att ha då den spelar in i ett historiskt narrativ där muslimer utnämnts till västerlandets mindre civiliserade, intellektuellt underlägsna motpol. Efter decennier av amerikansk imperialistisk interventionism råder politiskt kaos i Mellanöstern och det krävs inte mycket för att peka på vidrigheter och dra de nykoloniala slutsatser som dragits tusentals gånger om i västerländsk media och av radikaliserade vita ateister.

Grejen är bara att detta grovt generaliserande sätt som går ut på att dra ”rationella” slutsatser om den icke-västerländske religiösa människans essentiella natur, helt utan hänsyn för historiska eller samhälleliga faktorer i sann liberal ledarskribent-anda, har reella konsekvenser för muslimer som bor i väst.

Det har vi påmints om gång på gång under den våg av islamofobiska hatbrott som skedde i Europa under veckorna som följde Charlie Hebdo-attentatet och nu, denna gång, i North Carolina.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se