Stäng
blog-header
november 20, 2013
My Vingren, bloggare
Foto: AP Photo/Jens Meyer

Transgender Day of Remembrance – hatbrotten vi inte får glömma

I november 1998 blev Rita Hester, en ung kvinna, knivhuggen till döds. För att minnas och hedra Rita och andra transpersoner som blivit utsatta för transfobiska hatbrott hålls varje år en internationell minnesdag, Transgender Day of Remembrance. Över hela världen samlas människor idag för att uppmärksamma att personer blir utsatta för övergrepp, trakasserier eller mördas, enbart på grund av att de bryter mot könsnormer.

Allra helst skulle jag vilja berätta om alla personer, vars namn finns på listan över personer vi behöver minnas för att påminna oss om att kämpa för hbtq-personers mänskliga rättigheter. Istället har jag valt tre personer som i år blivit dödade på grund av transfobi. Här är berättelserna om Dwayne Jones, Islan Nettles och Domonique Newburn.

Dwayne Jones växte upp i ett fattigt område i Montego Bay. Av vänner beskrevs hen som en diva, som ”always very feisty and joking around.” Jones var fjorton år när hen blev utkastad hemifrån på grund av sina utmanande könsuttryck. Dwaynes pappa uppmuntrade grannarna att jaga Dwayne ut ur området. Efter att ha sovit i buskar och på stränder flyttade hen in i ett övergivet hus i bergen ovanför Montego Bay med två vänner. Enligt dem ville Dwayne bli lärare eller arbeta med turism. Men på en fest den 21 juli blev Dwayne attackerad av en hatmobb. Efter att ha blivit slagen, knivhuggen, skjuten och till sist överkörd av en bil avled hen, bara sexton år gammal.

I gymnasiet fyllde Islan Nettles sina anteckningsböcker med skisser på klänningar. Vid arton års ålder sydde hon sin första modekollektion för hand och 2010 deltog hon i sin första modevisning. Hon hade en tuff uppväxt men enligt mamman hade hon lagt det bakom sig, fått ett nytt jobb, en lägenhet, tagit examen från New York College of Technology och drömde om att få delta i Fashion Institute of Technology. Islan Nettes var tjugoett år gammal när hon den 17 augusti blev påhoppad av en tjugoårig man. Enligt vittnesmål från platsen försökte tjugoåringen flirta med henne, när han fick reda på att hon föddes som biologisk man attackerade han henne med knytnävarna. Hon avled fem dagar efter misshandeln på grund av de omfattande hjärnskadorna.

Domonique Newborn var en amerikansk skådespelerska. Hon spelade en av huvudkaraktärer i Hollywood Houseboys, en dokusåpa om fyra queerpersoner. Newborn hade precis börjat med hormonbehandling och kämpade för att kunna genomgå ett könskorrigering. Hon ville bli den första transpersonen som hade en hitlåt på iTunes. Newburn hittades mördad i sin lägenhet den 21 augusti. Enligt polisen fanns det spår av strid i större delen av lägenheten.

Transgender Day of Remembrance har i år uppmärksammats i fjorton år. Fortfarande dödas, trakasseras, mobbas och misshandlas personer på grund av transfobi. Sverige är inget undantag.

Enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet berättar 40% av de som definierar sig som transpersoner att de upplevt kränkande behandling eller bemötande mer än en gång de senaste tre månaderna. Det är oroväckande höga siffror. Enligt Diskrimineringsombudsmannen så är det framförallt vardagliga situationer som upplevs som mest kränkande.

Osynliggörande och avhumanisering av personer med könsöverskridande uttryck är kanske Sveriges, och världens, mest omfattande demokratiska problem. För varje år fylls listan över personer som mördats runt om i världen på grund av heteronormativitet, okunskap och hat.

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se