Stäng
blog-header
februari 28, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare
Foto: Jessica Gow / TT

Topp 3 reaktioner på nationalsången i melodifestivalen igår

På lördagskvällen var det, som vanligt, Melodifestivalen.

Ett årligt lättunderhållningsprogram som upptar större delen av Sveriges februari/mars, så man slipper tänka på hur långt det är tills våren kommer, vilket brukar vara runt midsommar.

Att ha ett program som engagerar så många människor under en tid när världen faktiskt brinner, fick de inblandade att lägga in en pausunderhållning som lite snällt kan tolkas som ett försök att skapa lite vi-bryr-oss-känsla hos tittarna medan de ägnade sig åt sitt viktiga uppdrag att rösta fram i stort sett alla bidrag till final. Därför sjöngs tre folkvisor på arabiska, hebreiska och samiska, samt nationalsången (på svenska).

Nationalsången innehöll en liten twist – ett av orden hade ändrats så att man istället sjöng ”jag vill leva jag vill dö på JORDEN” i stället för i Norden.

Nu lever vi dock också i en tid när ett underhållningsprogram i svensk TV inte kan komma undan med sådana UPPENBARA försök till förnedring av det svenska folket flashback.

Här är därför en liten lista på topp 3 av de många, många, många, många, många reaktionerna på Nationalsångsgate under lördagskvällen. Så att vi aldrig glömmer.

Nr 3. SIEWERT ÖHOLM: MELLON ÄR INTE FÖR DIG!

CcPrxXKW0AAS3UY.jpg_large

Siewert Öholm, säger ni. Han har väl aaaldrig skrivit något negativt om Melodifestivalen tidigare? Låt oss ta det från början. Ivar Arpi, ledarskribent på SvD, var tidigt ute och kritiserade SVT för sitt kommande tilltag, långt innan det ens hade sänts.

ia1

Han skrev sen även ett inlägg på Facebook om samma sak, att SVT:s ordbyte innebär att man vill avskaffa nationen. Här kan ni se 1/3 av ordbyte-inlägget. (Det är för långt för att screencappa i en bild. Men de övriga 2/3 fortsätter i ungefär samma stil.)

iaKommentarsfältet fylldes snabbt av hyllningar, och det är bland dem som vi hittar vår tredjeprisvinnare av topp 3-reaktionerna. Siewert Öholm kommenterade nämligen så här (jo, det är hans riktiga profil):

so

Detta knep tredjeplatsen enbart för att jag nog aldrig blivit sugen på att se Melodifestivalen mer än jag blev när jag läste det.

NR 2. TINO SANANDAJI: BLA BLA BLA GEORGE ORWELL!

CcP6VYwWEAAazEp.jpg_large

Den som utan tvekan skrivit mest om ordbytet i Mello de senaste 24 timmarna är högerns favoritnationalekonom och debattör Tino Sanandaji. På Facebook beskriver han hur hela norden-jorden-gate för några år sen hade skrattats ut som en ”konspirationsteori,” och fortsätter sedan att bygga just en sådan teori om varför SVT alltså bytte ut ett ord i nationalsången. Han kommer fram till att syftet var att förnedra. Demonstrera sin makt. Förvandla Sverige till ett ”arabland.” ALIENS!

ts

NR 1. FLASHBACK. ‘NOUGH SAID.

pitchforks-torches-mob

Jag vet vad du tänker, inget kan väl slå nummer 2 och Teh Crazy som är det efterföljande kommentarsfältet till Sanandajis inlägg, men du har fel. Du glömde Flashback. En del av det som skrivs i denna tråd är omöjligt att återge eftersom det handlar om att döda programledare och sånt, men i övrigt är det ett fullständigt delicious haveri av ”låt oss tåga mot riksdagen med yxor” och diverse versioner av Sanandajis arabland. Bäst sammanfattas nog ändå tråden, såväl som hela won’t-somebody-think-of-the-nationalsång-gate, av denna kommentar:

flash

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se