Stäng
blog-header
januari 29, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Varning, hamburgaren på bilden är vegetarisk. Foto: Matthew Mead/AP

Tjejer behöver kött för att bli snygga

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, slår ett slag för miljön och jämställdheten på samma gång genom att protestera mot en köttfri dag på en skola i Nyköping. De gör detta genom att dela ut hamburgare utanför skolan under dagen. Lovisa Norberg från LRF som anordnar hamburgarutdelningen förklarar det hela för Dagens Media:

 – Vi gör ju det här för att vi vill att frågan om varför kommunen har tagit beslutet att införa en köttfri dag ska komma upp. Vi tycker att de har dåliga kunskaper om de här frågorna.

Undra om LRF protesterat när skolan serverar pannkakor till lunch, för så vitt jag vet så är de också köttfria. Nåja, som exempel på de dåliga kunskaper vi har ger hon detta:

– Sedan tycker jag att korna har kommit i skottgluggen bara för att de släpper ut så mycket gaser. Korna de fiser men det kanske vi också gör om vi äter bönor istället för kött. De siffrorna har vi inte.

Vi har helt enkelt inte siffrorna på hur mycket människor fiser ifall de äter bönor. Jag ser fram emot studien i ämnet som jag hoppas att LRF tänker producera.

Men höjdpunkten är när LRF ska motivera just varför det är viktigt att man äter kött. Då får vi detta svar:

– Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga.

Hör ni det tjejer, käka kött så ni blir snygga. Nu råkar det ändå vara så att män äter mer kött än kvinnor så jag vet inte vad vi ska använda för ursäkt. Vet någon förresten just vad det är för magiskt näringsämne i kött som gör en snygg? För protein som kötthetsare brukar raljera kring finns i massa annat som är vegetariskt, men man kanske inte vågar äta bönor och annat innan LRF:s fisrapport kommer.

Andra faror som vi faktiskt har siffror på kanske inte är lika viktiga för LRF:

– En portion rött kött – motsvarande storleken av en kortlek – om dagen ökade risken att dö i cancer och hjärtkärlsjukdom med 13 procent i genomsnitt. Och en portion processat kött – motsvarande en varmkorv eller två skivor bacon – ökade risken med hela 20 procent.
[…]
Men genom att byta ut det röda köttet mot hälsosamma proteinkällor som fisk, fågel, nötter, ­grönsaker (som bönor och linser) och fullkorn kan man minska ­riskerna. Om deltagarna i studien hade konsumerat mindre än en halv portion rött kött – max 42 gram – per person och dag, så hade dödsfallen bland männen kunnat minskas med 9,3 procent och bland kvinnorna med 7,6 procent vid studiens slut. Genom att byta ut en portion rött kött per dag mot hälsosamt protein så minskade dödligheten med mellan 7 procent (fisk) och 19 procent (nötter).

För att sammanfatta, det är viktigt att tjejer äter kött så att de blir snygga, det är farligt att äta bönor för vi har inte siffror på hur mycket vi fiser av det och att LRF tjänar pengar på att vi äter mer kött har absolut inget med det här att göra.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se