Stäng
blog-header
oktober 29, 2013
Hanna Gustafsson, bloggare

Texas nya abortlag stoppad i natt

Vi kommer alla ihåg Wendy Davis 14 timmar filibuster för aborträtt i juni. Texaspolitikern stoppade ett republikanskt lagförslag att göra abort i princip otillgängligt för Texas kvinnor.

Texasbor hade innan det försökt göra en så kallad Citizen Filibuster utan resultat. Då ställde sig Wendy Davis upp på senatens golv och i 14 timmar pratade oavbrutet om aborträtt, i ett försök att dra över tiden så mycket att kongressen inte skulle hinna rösta om förslaget. I 14 timmar pratade hon utan att kunna äta, utan att kunna dricka, utan att kunna luta sig mot något, utan att kunna gå på toaletten och utan att kunna gå ifrån ämnet. Hennes tal följdes live av folk i hela världen som uttryckte sitt stöd och som hurrade för varje timme som gick. När omröstningen stoppades ville applåderna inne i kongressens sal aldrig ta slut.

Lagförslaget stoppades dock bara tillfälligt och antogs sedan i en panikinsatt extra session av den republikanska majoriteten.

Nu har delar av lagförslaget – som skulle trätt i kraft idag – dock stoppats igen av en federal domstol, för att bryta mot den amerikanska konstitutionen. Den federala domstolen stoppade bland annat den delen av Texas nya lag som skulle hindra att läkaren bestämmer vilken den bästa medicinska behandlingen är för att rädda kvinnans liv och hälsa. How amazingly kind!

Domstolen meddelade:

”The medication abortion provision may not be enforced against any physician who determines, in appropriate medical judgment, to perform the medication-abortion using off-label protocol for the preservation of the life or health of the mother.”

Den federala domaren stoppade även den delen av lagen som kräver att abortläkaren ska ha ”admitting-privileges” på andra sjukhus, då det skulle göra abortkliniker extremt svåråtkomliga för Texas kvinnor.

Texas guvenör Rick Perry – en av alla dessa politiker utan livmoder som har mycket åsikter om vad människor med sådana gör med dem – meddelar att Texas republikaner kommer fortsätta kämpa för att lagförslaget ska träda i kraft i sin helhet, och har överklagat till USA:s Fifth Circuit Court.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se