Stäng
blog-header
april 13, 2015
Tanvir Mansur, bloggare
Foto: Erlend Aas / NTB /TT

Tänk om alla engagerade sig i stället

Om varje person som klagar skulle engagera sig kanske problemen kan lösas.

Att flytta till ett annat land för att lättare hitta en inkomst är inte ett nytt fenomen. Inte heller att tigga efter pengar. När fattigdomen var som värst i Sverige i mitten på 1800-talet flyttade 1,5 miljoner människor till USA där de trodde sig kunna få ett bättre liv. Och så länge som det har funnits hemlöshet i Sverige har människor tiggt efter mat och pengar. Det är människor som behöver hjälp, oavsett härkomst. Ett samhälle som Sverige har möjlighet att hjälpa människor i nöd, även om det ibland kan vara svårt att veta hur.

Stadsmissionens direktor Marika Markovits skrev i Aftonbladet om hur ett tiggeriförbud inte är en lösning, utan bara ett sätt att sopa fattigdomsproblemen under mattan.

Ofta vill förespråkare av tiggeriförbud egentligen inte lösa frågan om fattigdomen och diskrimineringen mot romer i Europa. Vi har redan lagstiftning mot människohandel, och om det hade handlat om organiserad brottslighet (vilket det inte gör), hade nog en sån lag varit överflödig, När någon förespråkar tiggeriförbud vill den ofta egentligen ha ett förbud mot ”tiggare” i sin stad, snarare än ett förbud mot ”tiggeri”. Det betyder att den personen helt enkelt inte vill se fattiga romer på gatorna. Den vill egentligen inte hjälpa dem.

Romer som bor i Rumänien får knappast en bättre livssituation av att de inte tillåts tigga i Sverige. Det löser inte deras fattigdom. Det löser inte rasismen de möter i sitt hemland eller någon annanstans i Europa. Det enda det skulle göra är att svenskar slipper se romers utsatthet i Europa framför sina egna ögon. För det skaver att se fattigdom.

Som tur är finns det många som engagerar sig för att hjälpa dessa utsatta människor. De gör mycket mer för att lösa situationen än de som bara sitter hemma och klagar. Förutom de som ger pengar, finns det många som organiserar mattvirkning, vedklyvning, snöskottning, tidningsförsäljning, husbyggen, matlagning, sovplatser på härbärgen, soppkök och allt möjligt för att hjälpa fattiga romer från Rumänien och andra länder. I ett välfärdssamhälle ska egentligen inte människor behöva leva i en sån utsatthet att de måste få hjälp av frivilliga i föreningar istället för från staten. Men så länge situationen ser ut som den gör, så utför dessa organisationer ett otroligt viktigt arbete.

Förutom att EU och regeringarna i Rumänien och Sverige behöver tillsätta resurser för inkludering av romer i respektive samhällen, borde fler se att de själva kan vara en del av lösningen. Om alla personer som klagar på hur jobbigt att det är att se utsatta människor hade engagerat sig i stället, då kanske problemen hade kunnat lösas.

Här är en inkomplett lista på platser, grupper och föreningar där du skulle kunna engagera dig (tipsa gärna om fler!). Se det som en lista för inspiration till vad du kan göra på din ort eller fundera på hur du kan hjälpa dessa organisationer:

Lokala grupper, initiativ och föreningar

Strängnäs
Facebookgruppen Stöd EU-migranter i Strängnäs! Köp träslöjd!
EU-medborgare i Strängnäs som blivit träkonstnärer, snickrar träslevar, fågelholkar och allt möjligt.
Facebook
Intervju

Sundsvall
En Facebook-grupp för att hjälpa tiggande personer i Sundsvall.  En grupp för att förmedla arbetstillfällen till EU-medborgare i Sundsvall. Ett event för att samla in pengar till ett nödboende.

Umeå
Gruppen “Hjälp Västerbottens tiggare”, som är en del av föreningen RUNG:s initiativ i Umeå.
Facebook
Hemsida

Skellefteå
Se Alla Människor Skellefteå (SAMS) är en samlingsorganisation för de föreningar och församlingar som hjälper utsatta romer i Skellefteå.
Facebook
Hemsida

Bollnäs
Facebook-gruppen Bollnäs för alla delar ut soppa och kläder till människor som tigger, utöver sitt arbete för att inkludera asylsökande och nyanlända i kommunen.

Hudiksvall
Hjälp till Liv International Hudiksvall har fadderprogram i Rumänien och Bulgarien som du kan stödja, och tar gärna emot kläder till sina klädinsamlingar som går direkt till behövande i de länder som det behövs.
Facebook

Lund
Gruppen “Hjälp Tiggare i Lund” som samlar pengar och sköter det enda härbärge som finns i Lund för EU-medborgare.
Facebook-grupp
Facebook-sida

Höör
Facebook-gruppen Höörs eldsjälar som bland annat samlar och delar ut kläder och vill starta härbärge.

Ängelholm
Solidarisk Människohjälp organiserar stöd och hjälp till romska EU-medborgare i Ängelholm.
Facebook

Vänersborg/Borås/Skellefteå
Romhjälpen är en satsning från resandeföreningen RUNG:s lokalföreningar i Vänersborg, Borås och Skellefteå. Tillsammans med Rumänienteamet i pingstkyrkan Skellefteå samlar de in pengar för att skänka matkassar till familjer i Rumänien.
Facebook
Hemsida

Jönköping
SAM-hjälp är ett biståndscenter som kör hjälpsändningar med lastbil till Rumänien. De har nyligen startat ett skolprojekt där.
Facebook
Hemsida

Även Kyrkhjälpen Jönköping är aktiv i staden.
Facebook

Dokumentärfilmen “Izabelas hemresa”
Filmarna Anna-Myy och Ylvaa har lärt känna den 21-åriga tvåbarnsmamman Izabela, som de håller på att göra en dokumentäriflm om. De samlar in pengar för att färdigställa filmen om Izabellas liv.
Hemsida.

Tidningar

Folk är Folk
Tidningen Folk är Folk som nyligen gav ut serietidningen Sofia Z-4515, som såldes av EU-medborgare runt om i landet. Det är en norsk förening som snart släpper sitt nya nummer.
Facebook
Hemsida

Dik Manush
En tidning som säljs av romer, framförallt i Västerbotten. Samordnas av paraplyorganisationen SAMS i Skellefteå.
Facebook
Intervju

Organisationer i storstäderna och nationella organisationer

HEM – Föreningen för hemlösa EU-migranter. Framförallt verksamma i Stockholm, men har nu även lokalgrupper i Uppsala och Västerås. Samlar kläder, mat och hygienartiklar. De har tillgång till tolkar och ledsagar människor till Arbetsförmedlingen för ansökning om samordningsnummer (motsvarande personnummer). De undervisar i svenska varje söndag.
Facebook
Hemsida

Stadsmissioner

Stockholms stadsmission letar ofta efter volontärer:
Facebook
Hemsida

Det gör även Göteborgs kyrkliga stadsmission.
Facebook
Hemsida

Och även Räddningsmissionen i Göteborg tar gärna emot stöd på olika sätt.
Facebook
Hemsida

Ny Gemenskap
En förening som länge har haft verksamhet för människor som lever i hemlöshet. Har boenden, kaféer och massor med aktiviteter. De har lokaler i Västberga Gård i Stockholm.
Facebook
Hemsida

Frälsningsarmén
De har ett center för EU-medborgare i Hornstull i Stockholm, de har stödboenden och sociala center, och verksamhet över hela landet.
Facebook
Hemsida

Convictus
Convictus har tre dagverksamheter i Stockholm för hemlösa plus ett natthärbärge för hemlösa kvinnor som är EU- eller tredjelandsmedborgare. De har också ett hus i Sörmland där hemlösa kan få semester och ett hälsocenter.
Facebook
Hemsida

Röda Korset
Lokalföreningarna i Svenska Röda Korset bistår med hjälp på natthärbärgen i Malmö, Stockholm, Visby, Karlstad, Trollhättan och Växjö. I städer som Gävle, Helsingborg, Landskrona, Sundsvall, Nyköping och Hässleholm bistår Röda Korset med filtar, rent vatten, något varmt att äta och dricka, möjligheter att tvätta av sig och tvätta eller byta kläder.
Facebook
Hemsida

Läkare i Världen
Läkare i Världen driver en klinik i Hjorthagen i Stockholm där de ger vård, stöd och information till människor som saknar tillgång till subventionerad vård i Sverige, till exempel EU-migranter och papperslösa. Alla läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, psykologer och tolkar som arbetar för kliniken gör det ideellt. Tusentals människor har vårdats på kliniken de senaste åren.
Facebook
Hemsida

RFSU-kliniken
RFSU-kliniken har nu också öppnat upp för EU-medborgare, så även de kan få ta del av tester och vård mot könssjukdomar.
Hemsida

Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm
De samlar in över 10 000 underkläder, arbetar för att ta bort pantbegränsningar i butiker, och har anordnat en stor middag tillsammans med Frälsningsarmén för romska EU-medborgare, politiker och föreningar. De söker också volontärer just nu.
Facebook
Hemsida

Stefanushjälpen
I Uppsala hjälper Stefanushjälpen romska EU-medborgare med bland annat boende, mat och medicin.
Facebook
Hemsida

Hjärta till Hjärta
En biståndsförening som bland annat har second hand-butiker i Kisa, Linköping, Mjölby och Motala. De arbetar i samverkan med lokala organisationer och hjälper människor till självhjälp.
Facebook
Hemsida

Star of Hope
En utvecklingsförening som fokuserar på barn. De samlar faddrar för ett projekt som förändrar livet för romska familjer i nordöstra Rumänien. De ger byggmateriel, skolmateriel, matpaket och även hjälp till självhjälp.
Hemsida
Facebook

Kyrkor
Väldigt många kyrkor hjälper utsatta EU-medborgare, bland annat Svenska kyrkan på nationell nivå. det skulle vara svårt att hitta och lista alla. Men några nämnvärda i Stockholm är Korskyrkan, Filadelfiakyrkan och Immanuelkyrkan som har boendeplatser. S:ta Clara kyrka har också ett välbesökt soppkök. Den Rumänska Kyrkan i Bredäng har även språkkurser varje vecka.

Civilförsvarsförbundet
Har startat en insamling som heter ”Vilja att hjälpa”. Insamlingen ger hjälppåsar till behövande som bland annat innehåller schampo, deodorant, tvål, tandkräm, tandborste, bindor, plåster, fleecepläd och vikbar sittplatta.

Samhällsorientering

EU-medborgare kan få hjälp med individuella handlingsplaner, kontakt till både svenska och europeiska organisationer och myndigheter, arbetsgivare, bostadsvärdar och vårdgivare. Besökare får också information om sina rättigheter och skyldigheter som EU-medborgare i Sverige och erbjuds kostnadsfri frukost, lunch, dusch, möjligheter till tvätt och klädbyte. Crossroads-projekten är ofta finansierade med pengar från EU och är samarbeten mellan respektive kommun och föreningar och församlingar i kommunerna. Det kan se lite olika ut på olika orter, men gemensamt är att organisationer samverkar för att hjälpa utsatta EU-medborgare.

Stockholm Crossroads är ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission, Arbetsförmedlingen, Frälsningsarmén och Stockholms stad. Hemsida

Crossroads Göteborg har sina lokaler på Andra Långgatan 17 i Göteborg.
Hemsida

Crossroads Lund är en förening som samlar organisationerna som arbetar med EU-medborgare i Lund.
Facebook

Uppsala Crossroads drivs av Uppsala Stadsmission och Uppsala kommun.
Hemsida

EU-fond
EU har precis utlyst en fond som heter FEAD (Fonden för dem som har det sämst ställt) där organisationer kan söka pengar för att arbeta med samhällsorientering och hälsofrämjande aktiviteter för EU-medborgare. Om du arbetar för en offentlig eller ideell organisation kan ni ansöka om pengar från den här fonden. Sista ansökningsdag är i mitten av juni.
Hemsida

Nu är det bara att sätta igång

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Och alla kan bidra på något sätt. Någon kanske är bra på att laga soppa, någon annan kanske har körkort och kan transportera kläder till insamlingar, och någon annan kanske är bra på att göra smörgåsar. När kommunerna inte gör tillräckligt för att inkludera utsatta människor är det viktigt att medborgare också engagerar sig.

Tipsa gärna om fler initiativ och föreningar, så uppdaterar vi listan! Skriv till mig på Twitter på @tanvirmansur.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se