Stäng
blog-header
januari 18, 2013
Kawa Zolfagary, bloggare

Sverigedemokraternas kvinnosyn – ”Bara blivit som det har blivit”

ingrid

 

Ingrid Carlqvist, chefredaktör för Dispatch International, en rasistisk tidning som SD distribuerar till medlemmar.

Sverigedemokraternas rasistiska syn på muslimer och invandrare är välkänd, det som däremot inte är känt är deras lika unkna syn på kvinnor och män. På samma sätt som de tror att alla invandrare är likadana så tror de att vad man har mellan benen bestämmer vad man tänker, tycker och beter sig. I bilden ovan kan ni se hur chefredaktören för Dispatch International, som Sverigedemokraterna ger ut till sina medlemmar, uttrycker sig väldigt nedsättande om kvinnor.

Inom SD så finns det ett nätverk för kvinnor, precis som i de flesta andra politiska partier. Men till skillnad från de flesta andra partiers kvinnoförbund så arbetar SD-kvinnorna för att inskränka kvinnors rättigheter. Ett väldigt tydligt exempel på detta är hur de vill inskränka kvinnors rätt till sin egen kropp genom att kraftigt minska rätten till abort. De arbetar på samma sätt som de gör när det gäller invandringen och sprider lögner och myter. Med deras egna ord:

Åtgärder behövs för att förebygga att abort används som preventivmedel, och tidsgränserna för abort behöver sänkas.

Abort är inget man lättvindigt genomgår, att påstå att kvinnor skulle använda det som preventivmedel är inte bara rent felaktigt, det är förolämpande. Förutom att vilja inskränka på aborträtten så sprider även kvinnoförbundet myter om att kvinnor och män skulle påverkas av sitt kön till den grad att de beter sig och tänker radikalt annorlunda. Deras vice ordförande säger såhär:

Kvinnor är mindre intresserade av politik än män, så är det ju.

Att bergsäkert fastställa att snedvriden könsfördelning bara är som det är och inte är något vi kan förändra är en paradgren för SD-kvinnorna. Så här resonerar SD-kvinnornas ordförande:

Men om alla företagsledningar består av män och alla valberedningar består av män som anställer och rekryterar män, då pågår en kvotering redan i dag?
– Jag skulle inte vilja påstå att det pågår en kvotering. Utan det har ju snarast bara blivit som det har blivit.

SD-kvinnorna må vara ett väldigt udda kvinnoförbund som vill inskränka på sina egna rättigheter, men den oinsatta och extremt värdekonservativa synen på kön och jämställdhet är lika vanlig i övriga delar av partiet.

En SD-politiker som sitter i kommunfullmäktige i Svalöv skriver såhär om feminister:

Feminister som hatar män över allt annat, kanske blev de dissade av någon pojkvän en gång och nu skall de ta hämnd på världens män, både skyldiga och  oskyldiga.

En annan SD-politiker antastade en kvinna och försvarade det med dessa ord:

Jag tycker att det blev snett alltihop. Jag tycker att jag är orättvist dömd. Det som hände var att jag simmade på badet. Hon och jag kom samtidigt in i kaklet. Jag är ju en sådan vänlig människa så jag klappade henne på bröstet. Hon hade väldigt stora bröst och det ser ju jag, så jag klappar en gång till på bröstet för att de är så stora.
[…]
Hon sa att jag skulle ge fan i att ta henne på brösten och att jag skulle ge fan i att behandla henne på det sättet. Det var riktigt överdrivet.

För den som är kvinna i det offentliga så är det inget nytt att kvinnohatet och rasismen går hand i hand. Kvinnor som skriver om en mer öppen invandring eller som bemöter rasismen blir hotade och får höra att de borde bli våldtagna. Trakasserierna och hoten mot kvinnor i det offentliga bär starka tecken av såväl rasism som kvinnohat. På hemsidor som har officiellt stöd från Sverigedemokraterna riktar man hoten mot meningsmotståndare, aldrig tar man ansvar för det man utsätter oskyldiga människor för. Tvärtom, i många fall så försvarar Sverigedemokraternas politiker agerandet. Och självklart har väl ingen av oss glömt hur Sverigedemokraternas riksdagsledamot Erik Almqvist kallade en kvinna för ”lilla hora” när hon försökte hindra honom från att misshandla en kraftigt berusad man.

Sverigedemokraternas syn på jämställdhet är alltså i praktiken lika skadlig och förlegad som deras syn på migration. Därför borde det inte komma som en överraskning att man möts av detta när man försöker läsa om jämställdhet och genus på SD-kvinnornas hemsida:

sdkvinnor

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se