Stäng
blog-header
mars 11, 2016
Gustav Almestad, bloggare
Mörkläggningsparti? Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sverigedemokraternas egen mörkläggning

Finns det något SM i hyckleri?

En solklar vinnare borde i så fall vara den grupp som mest intensivt rasat om den påstådda ”mörkläggningen” av sexuella trakasserier efter en festival i Stockholm, men som i dag avslöjats av Expressen som skyldiga till en egen och äkta mörkläggning av samma brott.

Sverigedemokraterna har gjort det igen.

Till grund för avslöjandet ligger en intern säkerhetsrapport om ett antal fall från 2013, i vilken Expressen funnit flera klandrande formuleringar av utsatta kvinnor inom partiet. “Sjuk”, “jobbig”, “väldigt klängig” och “osunt leverne” är omdömen som fälls, inte angående män som sextrakasserar utan om kvinnor som drabbats och anmält.

“Partiskadligt beteende”, menar rapporten, och syftar då inte på beteendet att sextrakassera partikamrater, utan på beteendet att anmäla någon som begår brott för detta och att prata med medier.

Prioriteringsordningen ligger ligger förstås helt i linje med samma års klassiska uttalande av Erik Almqvist. Partiet skriver rapport med det övergripande budskapet: “Skit i den lilla horan”. Ingen borde vara överraskad.

Det gäller dock alla att man aktar sig för att slå sig på bröstet alltför mycket när det kommer till andras nedtystande eller överslätande av sexuella trakasserier.

Omryggenhållna män som på olika sätt är för viktiga för att falla (eller bara att det är lite för jobbigt att prata om att de svinar), det är en urgammal historia som inte håller sig till fascismens läger. Om något visar det hela återigen på patriarkatets ständiga nedprioritering av trakasserier till förmån för vad som bedöms som högre ändamål.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se