Stäng
blog-header
oktober 10, 2014
My Vingren, bloggare
Foto: Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Sverigedemokraterna, Avpixlat och 94,8 miljoner

94,8 miljoner kronor. Det är vad Sverigedemokraterna kommer få i ökat partistöd de närmaste fyra åren, enligt TT:s preliminära uträkningar.

Från förra mandatperioden fick SD mer än 110 miljoner kronor i bidrag från staten och riksdagen. Lite snabbt kalkylerat kommer alltså Sverigedemokraterna efter årets valresultat belönas med mer än 200 miljoner. Det är upp till varje parti hur pengarna kommer användas.

Till TT säger Björn Söder att förutom anställningar och kansliarbete ska pengar gå till kommunikation. Vad det innebär kan vi ju bara spekulera i än så länge, men med tanke vilken stor betydelse Politiskt Inkorrekt, Avpixlat, Samtiden, Nyheter Idag och andra internetbaserade mediesatsningar haft för Sverigedemokraternas partipolitiska framgång kan vi tänka oss att en stor del av våra skattemedel kommer gå till liknande eller existerande projekt.

Efter att Erik Almqvist fångats på sin egen film, viftande med aluminiumrör och skrikande diverse nedsättande uttryck, bestämde sig Sverigedemokraterna för att avsätta nästan fyra miljoner kronor så Almqvist kunde få fritt spelrum som konsult i Ungern att dra igång Sverigedemokraternas oberoende medieverksamhet.

De kanske tänkte att Almqvist verkar vara duktig på det här med att få spinn i media. Med syftet att krossa PK-skapet och lyfta fram sanningen skulle Almqvist utveckla en affärsplan, rekrytera personal och hitta betalningslösningar för Sverigedemokraternas helägda mediebolag Samtid & Framtid AB

Nu i efterhand kan vi konstatera att det har gått sådär för Samtiden. Den är knappast lika lyckad som Avpixlat i läsarsiffror. Men om Avpixlat är rasismens Se & Hör lyckats Samtiden desto bättre som rasismens eftertänksamma tidningsröst. Chefredaktör och ansvarig utgivare Jan Sjunnesson har lyckats kvala in i flera debatter, bland annat i SVT, tack vare sin roll. Den typen av uppmärksamhet medför självklart även en viss legitimitet.

I en intervju med Kent Ekeroth som Sveriges Radio gjorde apropå att Avpixlats föregångare Politiskt Inkorrekt lades ned, påpekade Ekeroth just vikten av att Politiskt inkorrekt lyft fram frågor som ”gammelmedia inte gör”. Han specificerar det närmare som att Politiskt Inkorrekt lyfte fram brottslingar med invandrarbakgrund, kostnader för invandring  och ”helt enkelt ett invandrarkritiskt perspektiv”. 

Avpixlat tog vid där Politiskt Inkorrekt slutade. Avpixlats betydelse för Sverigedemokraterna är svår att mäta exakt, även om de flesta är överens om att den är betydande.

Vad Avpixlat väljer att fokusera på är enklare:
För att tydliggöra detta startade jag ett exceldokument, öppnade en webbläsare, gick sedan igenom tre månader av Avpixlats samtliga nyhetsartiklar och lyfte upp alla personer som hängdes ut, som negativt omnämndes och noterade i vilket syfte de hängdes ut. Under januari, februari, mars  hinner Avpixlat hänga ut 249 personer. Det är i snitt tre personer om dagen. Notera att jag bara valde nyhetsartiklar. Om man skulle räkna med krönikor eller insändare skulle antalet bli betydande mer.

Av de 249 blev 172 personer uthängda som ”våldsamma muslimer”, 132 stycken som muslimer, 45  är journalister som kritiskt granskat Avpixlat eller Sverigedemokraterna och 92 stycken personer som är ”svenskfientliga”, det vill säga förespråkare för mångkultur.

Under de tre aktuella månaderna är det musiker, skådespelare, företagsledare, lärare och anställda på Migrationsverket som har blivit uthängda som svenskfientliga på Avpixlat. Bland journalisterna är det allt från väletablerade journalister på stora mediabolag till enskilda lokalreportrar på morgontidningar. 

Det finns också personer som blir uthängda på sajten för att de har blivit utsatta för hedersrelaterad våld, som har funktionsnedsättningar, som är pensionärer eller andra sårbara grupper som Avpixlat, precis som Sverigedemokraterna, gärna sätter i samband med invandring. Konsekvenserna av att bli uthängd på sajter som Avpixlat är väl etablerade. Jag ska inte gå in på det närmare.

Vi vet inte att Sverigedemokraterna finansierar Avpixlat. Men vad vi vet är att Sverigedemokraterna tjänar på Avpixlats retorik. När folkgrupper ställs mot varandra, när personer som kritiserar eller granskar Sverigedemokraterna hängs ut som landsförrädare, då växer partiet. Det är lätt att underskatta Politiskt Inkorrekts roll i att mobilisera Sverigedemokraterna innan de kom in i riksdagen och det är lika farligt enkelt att förminska betydelsen av deras satsningar efter att de kom in.

Samtiden, Nyheter Idag, Avpixlat ger alla sken av att vara oberoende journalistik som visar upp den rätta, avpixlade sanningen. Sanningen är så avpixlad att 249 personer, under tre månader, blir uthänga med namn, boendeort och ibland personnummer.

Nu har Sverigedemokraterna 94,8 miljoner mer i partikassan. Jag hoppas att Björn Söder inte syftar på hatpropaganda när han säger att en del av de pengarna kommer gå till kommunikation.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se