Stäng
blog-header
januari 25, 2013
My Vingren, bloggare

Svenska genustalibaner och danska rasister

Mikael Jalving

Bildmontage av Rickard Fornstedt

Under veckan publicerade genusfotografen Tomas Gunnarsson en serie bilder från den danska sportfisketidningen Fisk & Fri. Genusfotografen varnar läsarna för mardrömmar och hans kritik av den danska fisktidningens nakenbilder fick spridning hela vägen över till Öresundsbron.

Det dröjer nämligen inte länge för den ökända danska debattören Mikael Jalving går in i clinch på Genusfotografen. Under rubriken ”Genushysteriska svenskar missar humorn i fiskporren”, anklagas Genusfotografen för att vara en präktig tonåring utan humor. Det är talande för genustalibanernas land, fortsätter Jalving, som i övrigt inte verkar ha någon anknytning till fisketidningen själv, Sverige är ett samhälle där allting politiseras, där intolerans ersatt humor och ingen längre skrattar.

Eh. Ja, just det. Humor. Gigantiska fiskar + kåta nakna tjejer + solnedgång = skämt. Det är lika med roligt, lika med haha, lika med asgarv. Om ni inte skrattade så mycket att ni fick magknip när ni såg fiskporrbilderna är det antagligen för att ni också är en av alla medelklassgenushysteriska talibaner med högt blodtryck.

Ska vi vara elaka tillbaka? frågar sig Jalving retoriskt, som om Gunnarssons kritik av en Fiske & Fri vore ett sandlådekrig mellan två treåringar.  Han fortsätter benämna Tomas Gunnarsson som en av ”Sveriges många genustalibaner” och menar att hans blogginlägg inte är något annat än ett uttryck för en bortskämd medelklassfeminism som inte längre har riktiga problem att kämpa mot.

Moget.

Mikael Jalving ser, till skillnad från oss genustalibaner, inte alls något groteskt över Fisk och Fris fiskporrbilder. Han menar att han snarare tänker på Lilla sjöjungfrun:

”Den lille havfruen utanför Langelinien i Köpenhamn. Sjöjungfrun från H.C. Andersens sagor är också hon hälften fisk, hälften människa – det vill säga en fabel, en saga”.

Han fortsätter: ”Det är precis detta – det fabelaktiga och sagolika i livet – som genusfotografen inte ser, inte förstår, inte verkar orka med.”

Det fabelaktiga. Det sagolika i livet. Det är vad Jalving ser i bilder som:

Skärmavbild 2013-01-24 kl. 22.02.44

Eller den här:

Skärmavbild 2013-01-24 kl. 21.38.59

Så sagolik. Kommer garanterat att tryckas i nästa nytryckning av Den lilla sjöjungfrun och säljas på barnavdelningen i danska bokaffärer i ett led att förbygga att danska barn växer upp till genustalibaner.

Jalving fortsätter:

”I det allt mer könsneutrala Sverige är bloggarnas upprördhet ett uttryck för tristess. Verkliga problem att rasa mot tycks inte längre existera.”

Okej, vad menar då Mikael Jalving, att ”riktiga problem” innebär?

Mikael Jalving är politisk journalist och skribent på den danska tidningen Jyllands-Posten. Samma tidning som publicerade de beryktade Mohammed-karikatyrerna. Under 2011 blev Jalving hårt kritiserad för sin medverkan i vad Lisa Bjurwald i DN beskrev som en av svenska extremhögerns största konferenser under de senaste åren. Arrangörerna bakom konferensen var Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag och Jalving stod sida vid sida med rasideologer, nazister och förintelseförnekare för att hålla tal, delta i seminarium och göra reklam för sin kommande bok. En bok som passande nog handlar om svenskar och Sverige. Ett ämne som verkligen tycks intressera Jalving.

Boken, som han så snitsigt döpt till, ”Absolut Sverige – ett land i förändring” beskriver Jalving Sverige som åsiktsförtryckets heliga rike. I Sverige vågar ingen ta upp frågan om muslimer, menar Jalving och hävdar att det är fundamentalism och feminism som har tystat svenskarna. Det är inte en tillfällighet att Sveriges mest lästa politiska blogg heter Politiskt Inkorrekt, skrev Jaling i en debattartikel för Expressen för några år sedan.

Den rasistiska sajten Dispatch International, ja, ni vet, den SD-distribuerade tidningen som bland annat hävdar att invandrargrupper har lägre IQ, frågar i en intervju om Jalving tror det är för sent för Sverige att vända den här negativa utvecklingen?

”Inte alls, menar Mikael Jalving, och pekar på att den ilska som än så länge bara bubblar på nätet, förr eller senare kommer att växa sig så stark att folk vågar trotsa sin rädsla och tala fritt.”

Med, vad jag tolkar som något hotfulla, citat som det är det föga förvånande att Jalving är hyllad och hjälteförklarad på rasistiska och nazistiska sajter som Nationell Idag och Dispatch International. Avpixlat beskriver honom nöjt som ”PK-Sveriges största hot.”

I Lars Trier Mogensens recension av ”Absolut Sverige” som publicerades i Sydsvenskan skriver han följande om Jalving:

”Om kritiken låter som ett eko av Jimmie Åkesson är det ingen slump. Sverigedemokraternas kraftfullaste förespråkare finns i Danmark, närmare bestämt bland Mikael Jalving och hans neo-snapphanar. De hän­ger sig åt en revolutionsromantik, som sträcker sig ända tillbaka till gerillakrigen mot den svenska ockupationsmakten i Skåneland, och betraktar idag Sverigedemokraterna som en undertryckt frihetsrörelse.”

Jalving skockar över att genustalibaner som Tomas Gunnarsson tar allting politiskt. ”Könsneutrala dagis, konstruktionen av stående toaletter för kvinnor i Stockholm eller införandet av ett så kallat genusperspektiv i all forskning – även naturvetenskap” skriver Jalving med en underton av nu-jävlar-går-allt-åt-helvete-om-ingen-förklarar-krig-mot-genusmaffian. Ska allt verkligen vara politiskt? frågar han sig själv.

Det klart allt är politik. Precis som det är politiskt när Jalving hävdar i en intervju för Russia Today att invandring från ”Mellanöstern, Afrika eller andra underutvecklade länder” är orsaken till samtidens förfall. I samma intervju förespråkar att lagen om hets mot folkgrupp tas bort eftersom den begränsar debatten om multikultisamhällets misslyckanden.

Eh. Vet ni vad lagen om hets mot folkgrupp innebär?

Enligt brottsbalken är hets mot folkgrupp att hota eller rikta missaktning mot folkgrupp med anspelning på etnicitet, hudfärg, nationellt ursprung. Och; viktigt att påpeka, brottet omfattar inte ”en saklig och vederhäftig diskussion” och inte heller uttalanden som görs i den helt privata sfären. Även om Sverigedemokraterna, Avpixlat, alla de där, är oerhört förtjusta i att skrika om vad man inte får säga längre, och så vidare, tröttsamt, men jag har nog aldrig tidigare hört om någon som faktiskt proklamerar om att ta bort hela lagtexten.

Debattartikeln är självklart fantastisk PR för Jalving. Han får kasta omkring sig dåligt formulerade härskartekniker, klämma ur sig ett par kilo genusvetenskapsförakt och liksom på köpet bredda sin läsarkrets till fler än Avpixlats fantatiker. Men vad tänkte SVT Debatt när de tog in hans debattartikel?

När Jalvings skulle trycka sin bok i svensk översättning kunde han inte hitta ett enda svenskt förlag som var villiga att ge ut den. Som på beställning skrek Avpixlat gällt om censur. För att ändå få eländet tryckt tvingades Jalving därför vända sig till ett brittiskt förlag och ett polskt tryckeri för att få utgåvan utgiven. Enligt Avpixlat lyckades han däremot få en svensk distributör, Recito förlag, att distribuera boken, men även de backade snart ur på grund av boken och Jalvings främlingsfientliga syfte.

SVT Debatt verkar inte ha lika stora problem med att publicera Jalving. Inte ens när det är en artikel som använder det kanske inte helt vedertagna begreppet ”genustalibaner” hela fem gånger. Vad händer när statligt ägda debattredaktioner publicerar debattartiklar, skrivna av främlingsfientliga personer, en debattartikel som dessutom innehåller kränkningar och personpåhopp, om än paketerat i ett lustigt format. Är verkligen läsarsiffror det allra viktigaste, SVT Debatt? Istället kanske borde ni borde lyfta hur Fisk & Fri’s väljer att respondera på genusfotografens kritik genom hot. 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se