Stäng
blog-header
oktober 4, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare
Foto: Paramount Pictures

Sug på det, manliga filmskapare – Mean Girls fortsätter erövra världen

I går var det 3 oktober, också kallad Mean Girls-dagen.

För alla som är intresserade av att skratta rakt upp i ansiktet på de som anser att kvinnor i allmänhet och tonårstjejer i synnerhet inte är lika roliga som män, är det en dag värld att uppmärksamma.

Den 3 oktober, som är en referens till en scen i filmen, skulle också kunna kallas Nej, en film måste inte tilltala tonårskillar för att älskas av en hel generation och få kultstatus-dagen.

Filmen ”Mean Girls kom ut 2004. Den är skriven av Tina Fey, innan hon slog igenom med 30 Rock”.

Många försök har gjorts att förklara varför Mean Girls har blivit den kultfilm den är. Det finns antagligen en rad olika orsaker men en stor anledning är att den mitt i den mörka feministiska backlash som var mitten av 00-talet kom som ett ensamt ljus i, well, biomörkret. Ett biomörker där tonårstejer på film mest bestod av ytliga stereotyper och ofta enbart speglades till filmpubliken från betraktarens – gärna en förvirrad tonårskilles – ögon.

I Mean Girls frodas stereotyperna också, på så sätt att varje fördomsfull stereotyp du kan tänka ut finns representerad i filmen. Filmen handlar om en vit, övre medelklass-grupp där smalhet och popularitet är allt. Men filmens stereotyper kommer med en tvist, som skiljer den från andra. Den utspelas helt och hållet i “girl world”, en värld där tonårskillar antingen existerar som mystiska, förföriska objekt att lusta efter eller som en konstig art från en annan planet. Filmen seglar igenom Bechdeltestet – något som pinsamt många filmer än i dag inte klarar. Den lyckas också med det som nästan inga filmskapare tycks fått utbildning i, nämligen att ge tjejer på film faktiskt roliga repliker.

De roliga replikerna är en annan stor anledning till att Mean Girls tolv år efter att den kom fortfarande hyllas runt om på internet. Gör såhär: Tänk på ett roligt citat eller klassisk comeback som du sett på olika forum eller Tumblr memes under din tid online. Sannolikheten att de kommer från Mean Girls är stor.

mean-girls-19

Från ”She doesn’t even go here” till ”She’s a life ruiner. She ruins people’s lives” till ”Suck on that” och självklart ”Stop trying to make fetch happen” som för övrigt twittrades ut av USA:s president för inte så länge sedan.

whitehouse

När The Washington Post inför Mean Girls 10-års-jubileum frågade Tumblrs David Hayes varför Mean Girls i så hög grad bidragit till internetspråk svarade han:

”I think what differentiates Mean Girls is that even though we have so many fandoms, whether its ‘Hunger Games’ or ‘Harry Potter’ or ‘Les Mis’, those other fandoms attach themselves to ‘Mean Girls’. They’re using the quotes, the gifs, the lines and the content to extend their fandom.”

Mean Girls har utöver komiken också ett seriöst budskap som den försöker förmedla, nämligen den internaliserade sexism som tonårstjejer måste lära sig. Och måste lära sig hantera. I filmen kallas detta för ”girl on girl crime” där tjejer hamnar på toppen enbart genom att trycka ned varandra.

”You all have got to stop calling each other sluts and whores. It just makes it ok for guys to call you sluts and whores.”
–Tina Fey

Det är alltså det ovanliga fokuset på tonårstjejers värld – samt odödliga repliker – som gjort Mean Girls till kult. Det är vad alla manliga filmskapare (för de är främst män) som inte klarar att ge kvinnor och tonårstjejer bra roller kan lära sig av den filmen.

Och under gårdagens Mean Girls-dag nåddes vi av nyheten att Mean Girls ska bli musikal nästa år. Segertåget fortsätter, över ett decennium senare.

Suck on that, manliga filmskapare.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se