Stäng
blog-header
juni 4, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare
OSLO 20150924. Illustrasjonsbilder av aviser. Papiraviser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT / kod 20520

Studie av ledarsidor och sprickorna i rasistmedias skakiga grund

Paret Adelsohn Liljeroth slog ju som vi alla vet nyligen fast att svenska medier mörkar det som är “vanliga” svenskars oro, nämligen negativa aspekter av invandringen. I Studio Ett sa paret att medier “undviker att skriva negativt om invandring.”

Det de uttryckte i den intervjun är kanske det absolut mest vanligaste man hör rasistisk alternativmedia och alla som läser rasistisk alternativmedia säga. Det är till och med mer än så, det är alternativmedias livselixir, tanken om PK-medias medvetna mörknade är vad som pumpar blod ut i den sorgliga tillvaro som de valt att göra till sin under den korta tid vi alla har på denna jord.

Vad jobbigt det skulle vara om det visade sig vara en myt.

När man levt så många år med att organiserade twittertroll kastar det påståendet mot en så fort man försöker ha en diskussion, är det svårt att inte känna en viss glädje i att kunna rapportera resultatet från en studie som kom denna vecka.

Den 2 juni släppte Institutet för Mediestudier antologin ”Migrationen i medierna – men det får en väl inte tala om”. Ett kapitel av Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation, Niklas Bolin, fil dr i statsvetenskap, och Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, har studerat hur svenska ledarsidor har skrivit om invandring och integration under de senaste åren.

I studien har samtliga ledarartiklar i Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet undersökts under perioden 2010 – juli 2015. Totalt 1 000 ledare.

Ämnet har haft stort utrymme på de undersökta tidningarnas ledarsidor under hela perioden. Det har alltså aldrig varit ”tabubelagt” för svenska opinionssidor att skriva om invandringspolitik och integration. Men från 2014 ökade antalet texter. Det var framförallt Svenska Dagbladets ledarsida som stod för den ökningen.

Studien har också undersökt om “den dominerande gestaltningen av invandring har varit negativ, balanserad/neutral eller positiv” i ledarartiklarna under perioden. Det visade att 79% av ledartexterna har varit balanserade/neutrala. Men när en tydlig framställning av ämnet kunnat ses har den i en betydande majoritet av ledarartiklarna varit negativ.

Mest negativa texter har Svenska Dagbladet ledarsida haft. Minst negativa och mest balanserade/neutrala texter har Aftonbladets ledarsida haft.

Totalt sett mellan 2010-2015 har 17 procent av alla ledarartiklarna haft en dominerande negativ gestaltning av invandring och integration, medan 3 procent har haft en positiv.

Jahapp.

Där ser man.

Att rasistmedias livselixir visar sig bygga på en skakig grund är väl inte direkt överraskande, och att de kommer fortsätta bygga på denna grund oavsett vad som händer utanför deras bubbla än mindre så. Och det måste man ju förstå. Om opinionssidorna visar sig alltid vågat skriva om just det ämnet som rasistmedia påstår att media aldrig vågar skriva om, så måste man fråga sig vad som egentligen finns kvar av deras alternativa världsbild.

Som avslutning kan man nämna att Tidningen ETC intervjuat Jesper Strömbäck som där berättar att han håller på med en uppföljande rapport som handlar om hur frågan behandlas i tidningarnas nyhetsrapportering.
– Allt talar för att resultatet kommer att peka i samma riktning, just för att journalistiken fokuserar på det som är problematiskt och det som inte funkar. Det är inte så förvånande, men samtidigt är det problematiskt, för journalistiken har betydelse för människors verklighetsuppfattning. Om medierna lyfter fram det som inte fungerar så tenderar människor att överskatta problemen, säger Jesper Strömbäck till ETC.

Kapitlet med studien kan du läsa här.

Du kan också läsa om den i Jesper Strömbäcks blogg.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se