Stäng
blog-header
april 29, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Tänk vad kul när alla får vara med och spela. Foto: Ruhani Islam/Spelskapet

Spelskapet förändrar kulturen inifrån

När jag är som mest stressad, nere eller allmänt slutkörd så spelar jag.

Dator- och TV-spel har alltid varit en trygghet för mig, ett sätt att fly undan verklighetens ångest och den grå vardagen. Tyvärr är spelvärlden, precis som resten av samhället, infekterad med rasism, sexism och annan diskriminering. Något många, inklusive jag själv, vill och tänker förändra.

Varje år arrangeras två enorma spelmaraton under namnet Games Done Quick. Några av världens bästa på spel från 30 år tillbaka fram tills i dag samlas för att under flera dagar knäcka spelen på snabbast möjliga tid. Allting sänds gratis på nätet på streamingtjänsten Twitch. Det är fantastiskt att se på, ett hett tips är att söka på något roligt spel från din barndom på Youtube tillsammans med sökorden ”Games Done Quick” för att se hur otroligt dålig du var på det jämfört med dessa spelare.

Tyvärr upptäcker man snart också en hel del problem när man tittar på klippen, till exempel bristen på andra än vita killar som spelar och hur chatten fullkomligen flödar över av grov sexism och homo- och transfobi. Det gör det ibland olidligt att följa evenemanget, vilket är riktigt synd då det inte bara är kul att se på utan dessutom för ett riktigt gott syfte. De samlar nämligen in enorma mängder pengar till välgörenhet.

Efter att ha följt Games Done Quick och andra som sänder spel live på nätet så fick jag för mig att börja göra det själv. Varje gång jag kritiserade bristen på representation och moderering så fick jag nämligen höra att det var omöjligt att fixa. Att det helt enkelt var för svårt. Det var där idén bakom Spelskapet kläcktes. Ibland räcker det nämligen inte med att konstruktiv kritik framförs, ibland måste man själv visa att det går att göra saker annorlunda.

Spelskapet är ett välgörenhetsmaraton precis som Games Done Quick, men till skillnad från GDQ så samlar vi inte världens bästa och snabbaste, i stället lägger vi energi på att få bred representation och en inkluderande miljö. Det första Spelskapet arrangerade jag på bara några veckor. Jag köpte in spel, en mikrofon och en webcam, mer än så behövdes inte. Vi höll till i mitt vardagsrum och lyckades på 24 timmar samla in över 25 000 kronor till tjej- och kvinnojouren Terrafem.

Mycket har hänt sen dess. Gamergate och attackerna på kvinnor i spelvärlden drog igång rejält, vilket också ledde till att sexismen inom spelvärlden uppmärksammades på allvar. Det har gett ny kraft och energi åt de som vill förändra spelvärlden och göra den mer tillgänglig.

I år, den 8-10 maj arrangerar vi Spelskapet 2 – Safe Space Jam. Vi har lämnat mitt vardagsrum och flyttat in i Stockholm E-sport Arena. Vi har stöd från några av världens mest kända och största spelutvecklare. Det fanns ett tomrum där som Spelskapet lyckades fylla. Ett sug efter förändring och en möjlighet att visa att spel är till för alla.

Jag ska vara ärlig, jag hade aldrig trott att det skulle gå såhär bra. Jag förväntade mig enormt motstånd och noll stöd från spelvärlden. I stället har det gått precis tvärtom. Spelskapet har blivit ett sätt att visa att förändring är möjlig och att det finns många spelare som vill driva på den. Förhoppningsvis kommer vi slå alla rekord nu under nästa omgång, men det gör vi såklart enbart med andras hjälp. Så se till att spana in sändningen 8-10:e maj på Twitch och följ Spelskapet.

Hjälp oss förändra spelkulturen så att fler får ta del av den.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se